szerző:
HVG
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Habony Árpád maradt egyedül befolyásoló helyzetben a londoni cégnél, amelyet Arthur Finkelsteinnel közösen alapítottak két éve - írja az e heti HVG.

Hivatalosan is közölte a brit cégnyilvántartással a Danube Business Consulting Ltd., hogy az elhunyt Arthur Finkelstein meghatározó személyes kontrollja megszűnt a cég fölött. A két Orbán-tanácsadó, Habony Árpád és az amerikai Finkelstein 2015 márciusában alapított közös céget Londonban, amelyben befolyásoló helyzetben egyedül Habony maradt a hivatalos cégbírósági listán - írta meg az e heti HVG.

A cégnél – amelyet a századvéges Lánczi Tamás, a Figyelő főszerkesztője vezet – bonyolítja a helyzetet, hogy míg Habony magánszemélyként tulajdonos, Finkelstein egy cégén keresztül volt az. A Danube fele ugyanis az 1972-ben alapított, az USA New York államában bejegyzett Arthur J Finkelstein & Associates Inc kezében van, és a tanácsadó halálával ez nem változott.

Az 5 ezer fontos törzstőkén a tulajdonosok korábban testvériesen osztoztak, így vélhetően azon a 100 ezer fonton (mintegy 33 millió forint) is, amelyet osztalékként tartalmaz az első teljes üzleti évről készült, 2016-os Danube-mérleg. Az amerikai cég egy tízfős tanácsadó vállalkozás, amelyet most már a testvér, Ronald Finkelstein vezet. A horvát sajtó korábban arról cikkezett, hogy a Habony–Finkelstein-páros segítette tanácsaival győzelemhez a Fidesszel közös politikai családba tartozó HDZ-t.

A cég székhelye jelenleg a londoni Cavendish Square 33. – a hvg.hu egyik olvasója pedig, épp a városban járván, fotókat készített az épületről. Ezek alapján olyan, mintha Habony megirigyelte volna az amerikai elnök toronyházát – de nyilvánvalóan csak egy hatalmas irodaépületről van szó, amelyben a Danube Business Consultingnek is akad pár irodahelyisége.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!