szerző:
Bánhidi Emese
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Már a középfokú oktatásból kikerülőkre is rástartoltak a nemzetközi szolgáltatóközpontok, az egyetemek pedig speciális képzéseket indítanak a piaci igények kielégítésére.

Egy éve dolgozik a debreceni Bethlen Gábor Közgazdasági Szakgimnázium azon, hogy az idén elindíthassa a legújabb 13. osztályt, azaz az ssc-képzést. Jó szimatuk van. Az idén újabb külföldi cégek települnek le vagy bővítik termelésüket a városban. Például a német ThyssenKrupp új gyárat létesít Debrecenben, ami azt jelenti, hogy még nagyobb lesz a verseny a nyelveket beszélő munkatársakért. Márpedig a hajdúsági megyeszékhelyen négy nagy multinacionális üzleti szolgáltatóközpont is működik: az IT Services, a Transcosmos, a Flowserve és a British Telecom, amelyek százával foglalkoztatják a németül, olaszul, angolul, spanyolul kommunikáló dolgozókat. Ezeknek a szolgáltatóközpontoknak (angolul shared service center, azaz ssc) azonban nemcsak egyetemi, hanem középfokú végzettségű diákokra is szükségük van.

Amikor 2016. szeptember 1-jén megjelent ez a szakma a lehetséges szakképzések listáján, a közgazdasági gimiben tudták, hogy eljött az ő idejük. Tóth László Tamásné, a debreceni Szakképzési Centrum Bethlen Gábor Közgazdasági Szakgimnáziumának igazgatója azt mondja, a náluk folyó képzés sajátossága, hogy rendkívül magas óraszámban nyelvet és informatikát tanítanak. Mire ötödévben végeznek, ezekben az osztályokban a diákok pénzügyi, adóügyi, gazdasági tudását is megalapozzák. Az egyetemistákkal szemben további előny, hogy a közgazdasági szakgimnáziumban követelmény a tízujjas vakírás.

Debrecenben az ssc-k által foglalkoztatottak száma a jelenlegi 700–800 főről hamarosan 3000–3500-ra emelkedik, márpedig ilyen tempóban az egyetem sem képes kiképezni az új munkavállalókat. Ráadásul nem feltétlenül kell minden pozícióhoz egyetemi végzettség – magyarázza Tóth László Tamásné. Tapasztalataik szerint a rátermettség a döntő, ezért kifejezetten ezeknek a cégeknek a szakmai segítségével álltak rá arra, hogy megfelelő képességű diákokat vegyenek fel, illetve képezzenek ki, akik azután továbbtanulnak vagy egyből elmennek dolgozni, ám már a gyakorlatukat is ezeknél a vállalatoknál töltik.

A középiskolások és szüleik viszont még nem fedezték fel ezt a karrierlehetőséget. Az ssc-képzésre, azaz a 13. osztályba egyelőre épphogy fel tudták tölteni a létszámot a végzősökkel. Ma ugyanis még magát az ssc fogalmát sem ismeri mindenki; még beletelhet 2-3 évbe, mire tudatosul, hogy ennek a szakmának is van jövője, különösen Debrecenben.

SSC-oktatás az Edutus Főiskolán. Megoldást szolgáltatnak
©

Több magyarországi egyetemen azonban már tavaly elindultak az ssc-specifikus képzések, amelyek célja, hogy kifejezetten erre a munkára készítsék fel a hallgatókat: vezetésszervezés, folyamatmenedzsment, stresszkezelés is szerepel a tanrendben. A Szegedi Tudományegyetemen elsősorban a Gazdaságtudományi Kar hallgatói számára szervezik a kétszemeszteres kurzusokat. Az idén már nagyon megnőtt az érdeklődés. Kovács Péter, a kar dékánja azt mondja, nagyon sok olyan ismeret szerepel a képzési programjaikban, ami az ssc-k számára szükséges. Például olyan tréningeket is tartanak, amelyek az úgynevezett „soft skillek”-et fejlesztik. Ezek azok a képességek, amelyek a szakmai tudáson felül alapvetően meghatározzák a munkavállaló beilleszkedési ügyességét, motiválhatóságát, kezelhetőségét, kreativitását. Miután azt tapasztalták, hogy a hallgatók közül egyre többen az ssc-szektorban akarnak dolgozni, úgy döntöttek, érdemes ezzel a speciális ágazattal is megismertetni őket. A szegedi egyetem a világ ötödik legnagyobb tanácsadó cégével, a BDO-val és hazai partnereivel működik együtt, amelyek munkatársai előadásokat tartanak náluk. A hallgatók a cégeket is meglátogatják, hogy a gyakorlatban is lássák azt, amiről tanulnak.

A szolgáltatóközpontoknak ugyan állandó jelzőjük az, hogy „üzleti”, de nemcsak gazdasági vagy informatikai végzettségűek számára nyitott a pálya: nagyon sokan dolgoznak bölcsészdiplomával a hazai ssc-cégeknél. Szabó Zoltán, a British Telecom Regionális Központjának ügyvezetője ezt már korábban is a bölcsészek kommunikációs készségével, rugalmasságával magyarázza, és azzal, hogy jó csapatmunkások, jól kezelik a kulturális különbségeket, ami legalább olyan fontos ezen a területen, mint a nyelvtudás. Éppen ezért a szegedi Gazdaságtudományi Karon jövőre egy olyan kurzust dolgoznak ki a bölcsészkarral, illetve az ssc-kkel közösen, amely azoknak szól, akik nem közgazdászok, de szükségük van a gazdasági ismeretekre. A szolgáltatások között ugyanis nemcsak a telefonos ügyfélszolgálatok működtetése szerepel, ahol valóban előny a beszédkészség, hanem például a könyveléssel összefüggő részfeladatok ellátása is, és bármennyire meglepő, ezt gyakran bölcsészdiplomával végzik.

Az üzleti tudományokra specializálódott Edutus Főiskolán már második éve folyik a kétszemeszteres ssc-képzés. Ide elsősorban másoddiplomásokat várnak, nem véletlen, hogy ezt a kurzust a tanintézmény felnőttképzési intézete indította el. Szaniszló Gábor felnőttképzési igazgató azt mondja, egyértelműen kedvezőek a tapasztalatok, mert gyakorlati ismereteket adnak át. A hallgatók kifejezetten azért jelentkeznek erre a szakra, hogy bejussanak egy szolgáltatóközpontba. Ezek a cégek, teszi hozzá az igazgató, igen jó feltételeket kínálnak, és meglehetősen nehéz bekerülni, annak ellenére, hogy komoly munkaerőhiánnyal küzdenek. Tapasztalataik azt mutatják, hogy az ssc-k szigorúan szűrik a jelentkezőket, és ma már nem mindig elég, ha valaki csak egy nyelvet beszél felsőfokon. Aki jobb pozíciót szeretne megpályázni, annak legalább két idegen nyelven kell kommunikálnia, és természetesen bizonyos szakmai ismeretek is kellenek hozzá.

Az Edutus az SSC Heroeszal működik együtt, amely egy dinamikusan növekvő startup cég, vezetői korábban is ssc-kben dolgoztak. Az Edutus komoly előnye, hogy innen szinte egyenes út vezet az új állásba. Bár felvételi meghallgatásra el kell menniük a hallgatóknak a leendő munkahelyükre, ezt az eljárást is szimulálják a tanrendben. Másrészt összehozzák a hallgatókat a cégekkel, így könnyebb dolguk lesz a felvételin. „Sokuknak már meg is van a helye, csak azt várják, hogy a vizsgát letegyék. Ők jelenleg is dolgoznak valahol, de az a céljuk, hogy egy szolgáltatóközpontban helyezkedjenek el” – jelzi a felnőttképzési igazgató az ssc-k vonzerejét.