szerző:
hvg.hu

Évről évre felröppen a hír, hogy vége, mindenki rohanjon a maradék Milkákért a boltba. Most végre pontos évszámmal álltak elő a tudósok a kakaófák kihalását illetően, és biztos, ami biztos, feltalálták a genetikailag módosított szupercsokit is.

A csokoládé az éghajlatváltozás miatt 2050-re halhat ki a tudósok szerint – írta a Business Insider. A kakaóbabnak nagy mennyiségű csapadékra, páratartalomra és állandó hőmérsékletre van szüksége a növekedéshez, ezek a feltételek csak az Egyenlítőtől húsz fokra északra és délre, például a világ csokoládé alapanyagának több mint a felét adó Elefántcsontparton és Ghánában adottak. Utóbbi ország a világ második legnagyobb kakaótermelője, csak nyugati szomszédja, Elefántcsontpart előzi meg. Ghánában az éves felvásárlás 700-900 ezer tonna között mozog, a 2015/16-os szezonban 778 ezer tonna volt (ez a világtermés nagyjából ötöde), Elefántcsontparton ennek csaknem a duplája.

A globális felmelegedés azonban tovább szűkíti ezt a termelésre alkalmas, keskeny sávot, 2050-re pedig a csokoládétermő területeket háromszáz méterrel magasabbra, hegységi területre kellene áthelyezni, melyek viszont vadvédelmi területek – állítja az Országos Óceáni és Légköri Igazgatóság. A Kaliforniai Egyetem kutatói jelenleg a Mars élelmiszergyárral közösen, géntechnológia segítségével fejlesztik a környezeti változásokra kevésbé érzékeny kakaóbabot. A Mars 1 milliárd dollárt költ arra, hogy 2050-re 60 százalékkal csökkentse az ökológiai lábnyomát.

A kakaóbabot szegény családi gazdaságok termelik, melyek nem engedhetik meg maguknak sem a műtrágyát, sem a növényvédő szereket, így az éghajlatváltozás miatt elszaporodó kártevők is komoly veszélyt jelentenek majd. A munkások többsége még soha nem evett csokoládét, 10 dkg ára ugyanis több, mint a 0,84 dollárnak megfelelő napi bérük. A kakaótermelés rendkívül munkaigényes: kb. két év kell ahhoz, hogy egy fa egy kilónyi termést hozzon, közben gondozni kell őket, majd a termést kézzel takarítják be, és két hétig szárítják. A farmerek igyekeznek minimálisra szorítani a költségeiket, ezért sokszor a lehető legolcsóbb munkaerőt használják fel: a gyerekeket.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!