szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Új szabályokat tanulhat az új évtől, aki ügyintézéssel próbálkozna.

Aki már próbálkozott komolyabb ügyintézéssel az adóügyekben, az tudta, hogy az adótörvények mellett a közigazgatási hatósági eljárás törvényét is alkalmazni lehetett ezekben. Ennek most vége: január 1-jén lépett hatályba a már megszokott szabályokat felváltó általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény. Ezt adótörvényekre nem lehet alkalmazni, a régi jogszabály pedig már nem hatályos. Az új évtől érvényes tudnivalókat az Adózóna gyűjtötte össze.

A portál tíz pontban gyűjtötte össze a legfontosabb részleteket. Azt például az ügyfél választhatja meg, hogy írásban vagy szóban, postai vagy elektronikus úton kíván-e kommunikálni a hatósággal. Újdonság viszont, hogy a hatóság visszautasíthatja a kérelmet, különösebb indoklás nélkül. Ha pedig a hatóság a határidőt kétszeresen túllépi, akkor az ügyfelet további jogok illetik meg: a hatóság nem alkalmazhat jogkövetkezményeket és ugyanazon ügy kapcsán nem indíthat új eljárást. További részleteket az Adózóna cikkében olvashatnak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!