szerző:
hvg.hu

Az AFP hírügynökségnek Benoit álnéven nyilatkozott egy jól menő, 35 éves párizsi üzleti jogász. A munkakörével járó intenzív szakmai, intellektuális, de sokszor az autoriter főnökei agresszivitásából is adódó terhelést nem tudná drogok nélkül elviselni. A hozzá hasonlókra alapoznak a kábítószer-kereskedők.

Benoit bejáratos a francia fiatal elit szórakozóhelyeire, törzsvendéglőibe, és itt kapta meg a telefonszámot, amelynek felhívásával jó minőségű kábítószert rendelhet minimális lebukási eséllyel. Ha az anyagot a sokak által ismert utcai árusítóhelyeken szerezné be, anyagilag biztosan jobban járna, mert olcsóbban jutna kokainhoz, vagy bármilyen más droghoz. De e problematikus negyedekben gyakoriak a razziák, és még inkább riasztó, hogy a drogos bűnbandák egymás közötti leszámolásainak ártatlan vásárlók is az áldozatául eshetnek. Ezért Benoit a telefonos rendelést választja. A szám, amit hívni kell, hetente változik. Tehát leadja a rendelést, de a rendelendő anyagoknak állandó kódolt nevük van. Például azt mondja, rumot rendelek, ami azt jelenti, kokaint vennék. A telefonközpontos továbbítja a rendelést a kiszállítóknak.

Ez a bűnbanda hatékony működésének kulcsa: a látszólag legálisan működő call center munkatársnak fogalma sincs arról, kinek adja tovább a rumot rendelő személy címét. Benoit elmondta az AFP-nek, hogy havonta egyszer szokott rendelni, de még soha nem találkozott kétszer ugyanazzal a drogfutárral. Az anyagot hozta már százkilós kigyúrt verőlegény, de látszólag törékeny ifjú hölgy is. A drogszállító hálózat persze nem a nyilvános sajtóban reklámozza magát. Van egy címlistájuk, és a célszemélyeknek SMS-ben küldik akciós ajánlataikat, a folyamatosan változó hívószámokat.

Christophe Descoms, a párizsi rendőrség kábítószer-ellenes brigádjának vezetője elmondta: eddig két telefonos drogfutár-hálózatot sikerült lebuktatniuk. Az egyiknél jelentéktelen mennyiségű kokaint és 4000 euró készpénzt foglaltak le, és 5 főt tartóztattak le. A másik fogás sem volt nagyobb. 36 ezer euró készpénz és négy tetten ért személy, továbbá jelentéktelen mennyiségű kannabisz.

A rendőrtiszt szerint a modern technikát használó bűnbandák leleplezése óriási technikai, anyagi mozgósítást kíván. És egyelőre az eredmény nincs arányban a befektetéssel. Tehát a jól szituált, sokat kereső és jól informált drogosok egyelőre szinte tökéletes biztonságban rendelhetik házhoz a kábítószert, szinte ugyanúgy, mint a pizzát. Persze minimum húsz százalékkal többet fizetnek az anyagért, mint az utcasarkon. De ez a fogyasztói kör gazdag, és minden módon titkolni akarja kábítószer-függőségét. Pontosan ezt használják ki a modern kor legképzettebb bűnözői, akik Christophe Descoms párizsi drogellenes főrendőr szerint az „uberizált” kábítószer-kereskedelmet teremtik meg.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!