szerző:
MTI

A fejlesztők azt mondják, hogy az új padlóburkolat segíthet csökkenteni a kórházi fertőzések számát, ezért elsősorban egészségügyi intézményeknek ajánlják majd.

Önfertőtlenítő és öntisztuló, kopásálló, flexibilis felületű padlóburkolatot fejleszt ki közösen a győri Graboplast Zrt. és a veszprémi Pannon Egyetem. Ehhez csaknem egymilliárd forint európai uniós támogatást nyertek – közölte a győri székhelyű padlógyártó vállalat pénteken.

A fejlesztés világszinten is innovatív a cég szerint, és hozzájárulhat a kórházi eredetű fertőzések számának csökkentéséhez.

A közös munka tavaly szeptemberben kezdődött, az új terméket a terveket szerint alapvetően egészségügyi intézményekben, például kórházakban, orvosi rendelőkben vagy szociális intézményekben használják majd.

A négyéves időtartamú fejlesztési időszakban egy könnyen feldolgozható lakkot fejlesztenek ki, amely a padlóburkolaton megfelelő intenzitású fény hatására oxigén és légnedvesség jelenlétében, molekuláris szinten oxidálja és ártalmatlan komponensekre bontja a kórokozókat.

Ez a speciális lakkréteg a lágy, flexibilis PVC padlókárpitok felületét a kopásállóság növelése mellett önfertőtlenítővé és öntisztítóvá teszi.

A munka laboratóriumi szinten az egyetemen, míg gyakorlati formában a Graboplast tatabányai üzemében folyik. Azt nem tudni, mikorra készül el az új padlóburkolat.