szerző:
hvg.hu

Bár tavaly decemberben több alapvető élelmiszer ára is csökkent, az egész éves adatok szerint ezek a termékek 8,2 százalékkal voltak drágábbak, mint egy évvel korábban Ez hároméves csúcs. A hazai áruházláncok ennek ellenére januárban is akcióznak.

A Pénzcentrum idézi a FAO ( Az ENSZ élelmezésügyi szakosított szervezete) felmérését, amely szerint 2017-ben a tejtermékek árindexe 31 százalékkal volt fölötte az azt megelőző évinek, viszont a cukor árindexe például 11,2 százalékkal volt alacsonyabb a korábbi évhez képest. A búza olcsóbb, míg a rizs és kukorica drágább lett. A húsok ára pedig az egész évet figyelembe véve 9 százalékkal volt magasabb.

Itthon ugyanakkor január elsejétől csökkent a fogyasztási célú halakra vonatkozó áfakulcs, illetve a sertés élelmezési célra alkalmas vágási melléktermékének (vagyis például a köröm és láb csülök nélkül) és belsőségének (nyelv, máj, velő) áfája is 27 százalékról 5 százalékra mérséklődött. A portál azt nézte meg és vetette össze, hogy milyen akciókkal találkozhatnak a vásárlók a boltok élelmiszerpultjainál.