szerző:
hvg.hu

Extrém mértékben adósodott el a Magyarországon is jelen lévő Steinhoff-csoport, a Kika, a Pepco és az Extreme Digital tulajdonosa.

A dél-afrikai központú, de német eredetű Steinhoff International, mely Európa második legnagyobb bútorkereskedője, a túlélésért küzd; a tavaly decemberben kiderült pénzügyi csalás egész Dél-Afrikát megrázta. A Bloomberg szerint az ügy hordereje az Enron-botrányhoz hasonló.

A Steinhoff régóta nehéz helyzetben volt, ezt azonban folyamatos akvirálásokkal és a könyvek meghamisításával próbálta rejtegetni. A 10 milliárd eurós adósságot Dél-Afrikában, az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Németországban és Ausztriában halmozták fel. Másfél hónap alatt a negyedik vezetői csapat próbálja magyarázni a bizonyítványát a részvényeseknek és a bankoknak, ebben a PricewaterhouseCoopers segítségét kérték.

A hitelminősítők azonnal leértékelték a cégcsoportot, és zuhanórepülésben vannak a részvényeik is. Magyarországon a Steinhoff a tulajdonosa az Extreme Digitalnak, a Kikának és a Pepcónak; a cégek hazai vezetői az Indexnek azt nyilatkozták, bíznak benne, hogy nem lesz rájuk hatással az ügy.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!