szerző:
hvg.hu

A cégalapítások száma alapján pezsgőt bonthatnának az ágazatban – csak ne lenne ilyen magas a fizetésképtelenségi arány.

Felfutó termeléssel, csaknem négyezer új céggel és hatéves cégalapítási rekorddal zárt az építőipar 2017-ben. A pontosan 3987 cégalapítás 28 százalékkal több a 2016-os értéknél, emellé egész évben felfelé ívelő termelési adatok társultak.

Az Opten adatait szélesebben értelmezve azért látszik, hogy a szektor nem szabadult meg a korábbi problémáitól. Az építőipar sokszor trendhagyóan viselkedik a többi ágazathoz képest, nem volt ez másképpen 2017-ben sem. Nemcsak a magas cégalapítási aránya, hanem néhány kellemetlenebb területen is kirívó adatokat hozott a szektor az elmúlt év során.

2017 során 4396 cég szűnt meg az ágazatban, ami még az alapítások számánál is magasabb. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden 12. cég megszűnik egy éven belül. A cégek ilyen arányú cserélődése nem kedvez a hosszú távú stabilizálódásnak – állítják az Opten szakértői. Ezt támasztja alá, hogy közel 7000 cég ellen indítottak végrehajtási eljárást egy év alatt, tehát a fizetési problémák a cégek jelentős részét érintik.

A megszüntetésre irányuló eljárások száma már „csak” 30 százalék körül volt az elmúlt évben. Ez az érték még mindig rendkívül magas önmagában és a többi ágazathoz képest is, de sokkal jobb a helyzet, mint a 2000-es évek környékén, amikor 70-80 százalék körül volt ez az arány.
Az ágazat 2017-es felfutásával párhuzamosan meredeken emelkedtek az ingatlan, valamint az építőanyagárak és a munkadíjak is, de a szakértők szerint ez a lendület hamar el fog fogyni, és ez egy újabb tömeges felszámolási arányt vetít előre.

Az ágazat fő problémája tehát a stabilitás hiánya: jogszabályokkal a tőkeellátottságon nagyon nem lehet segíteni, de a szürke zóna várhatóan tovább fog zsugorodni 2018-ban.  A csődtörvény és az adótörvények változásai remélhetőleg finomítják majd a vállalkozók felelősségi körét és felelősségre vonhatóságát.

Az Opten – Cégfluktuációs Index az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez; a 2017-es évre vonatkozó értéke az építőiparban átlagosan 16-17 százalék körül mozgott. Megyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az index Zala és Győr-Moson-Sopron megyékben érte el a legalacsonyabb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye produkálta.

©
©
Sztojcsev Iván Gazdaság

Ránk rohadnak a csodastadionok, ha nem öntik beléjük a közpénzt

Évente több milliárd forintot kell elkölteni a most megépülő stadionokra akkor is, ha már készen lesznek. Az arénákat 40-50 évre tervezik, de ha ez idő alatt egyetlen olyan kormányunk is lesz, amelyik nem a focit támogatná, hamar a Stadler-pálya sorsára juthatnak.