szerző:
hvg.hu

Az FHB-nál és az OTP-nél is szabálytalanságokat talált a jegybank vizsgálata.

Nyolcmillió forintra büntette az MNB az FHB-t a nyereménybetét szabályozása miatt. A jegybank szabálytalanságokat talált az OTP-nél is, de ahhoz nem elég nagyokat, hogy bírságot is kiszabjon.

Az MNB azt vizsgálta, hogy a két bank szabályszerűen és megfelelően dokumentált módon jár-e el a nyereményalapok képzése és a sorsolások lebonyolítása során. Kirívó szabálytalanságot nem találtak az ellenőrök, de arra kötelezték mindkét bankot, hogy március 31-ig egészítsék ki a termékre vonatkozó üzletszabályzatukat. A szabályzatnak egyértelmű és teljes körű tájékoztatást kell nyújtania a nyereménybetétekre vonatkozó kamat- és nyereményalap számításának módjáról.

A jegybank az FHB Bank esetében azt is előírta, hogy a hitelintézet zárt, nyomon követhető rendszerben vezesse a nyereményalap képzésével kapcsolatos nyilvántartásait. Felszólította a hitelintézetet, hogy megfelelően dokumentálja a sorsolások előkészítését és a tárgynyeremények beszerzését. Kötelezte a hirdetményeiben szereplő kondíciók ügyviteli rendszereiben megfelelő időpontban és értékben történő megjelenítésére, valamint ennek rendszeres ellenőrzésére, illetve a kapcsolódó kontrollfolyamatok eljárásrendben történő szabályozására.

A bírság kiszabásánál enyhítő körülményként értékelte az MNB, hogy a problémáknak nem volt hatásuk a pénzügyi piacok szereplőire, a hitelintézet a vizsgálat során együttműködő magatartást tanúsított, a legfontosabb hiányosságokat a vizsgálat időszaka alatt már megszüntette, illetve hogy a jegybank a sorsolások lebonyolítását megfelelőnek és informatikailag zártnak találta.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!