szerző:
hvg.hu/MTI

Korszerűbb és biztonságosabb pénzt ígért az MNB. Figyelmeztették az automaták tulajdonosait is, hogy közelít a határidő, ami után a gépeiknek fel kell ismerniük az új ezrest.

Március elsejétől kerülnek forgalomban az új 1000 forintos bankjegyek, a régi ezresekkel idén október 31-ig lehet fizetni – közölte a Magyar Nemzeti Bank.

A bevont bankjegyek nem veszítik el értéküket, október 31. után még három évig minden bank- és postafiókban, az MNB lakossági pénztárában pedig egészen 2038-ig díjmentesen beválthatók lesznek azonos címletű új fizetőeszközre.

A jegybank szerint az új ezerforintosok korszerűbbek lesznek a korábbiaknál, a biztonsági elemei és képi megjelenése is változik, de ugyanúgy kékek maradnak.

Az MNB figyelmeztette a parkoló-, menetjegy-, ital- és áruautomaták üzemeltetőit, hogy ha még nem tették meg, a hátralévő egy hónapban készítsék fel a berendezéseiket az új ezresek elfogadására.

Azt is hozzátették: a régi 10 000 forintos bankjegyek bevonásáról még nem hozott döntést a jegybank, ezért ennek a címletnek a régi és az új változata továbbra is korlátozások nélkül használható a készpénzforgalomban.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!