szerző:
hvg.hu

A 2013 óta a torkos csütörtök mintájára megrendezett eseményen az ahhoz csatlakozott cukrászdák féláron adták a fagylaltot.

"Sajnálattal kell közölnünk, hogy az idei magyar kézműves fagylalt napja országos rendezvényt NEM fogjuk megtartani" – olvasható a Fagylalt Napja Facebook-oldalon. A szervezők így kívánnak tiltakozni a diszkrimináló áfarendelet ellen, ami szerintük a kézműves fagylalt ellehetetlenítését jelenti.

Mint írták, már nem tudják tovább szó nélkül hagyni a jelenlegi terheket. "Bár a vendéglátás éttermi szektorának a bevezetett 5% áfa egy utolsó pillanatban dobott mentőöv, a tölcséres fagylaltot továbbra is 27%-os áfakörbe sorolják, amivel képtelenség tovább dolgozni" – olvasható a posztban.

"Egyszerűen elegünk van a betarthatatlan jogszabályi környezetből, a lopós hamis konkurencia harcokból, és a diszkriminációból. Sajnos nekünk nincsenek eszközeink, nem vagyunk gyakorlottak az érdekérvényesítés tudományában, mert a legtöbbünket, leginkább a legfinomabb fagylalt titkának megtalálása foglalkoztat nap mint nap" – fűzték hozzá.