szerző:
hvg.hu

Visszakerült Niki Laudához az általa alapított légitársaság, amelyet korábban az AirBerlin vett meg tőle. Az viszont tavaly csődbe ment.

A flyNikit – hivatalos nevén a Niki Luftfahrt GmbH-t – 2003-ban hozta létre az egykori Formula–1-es világbajnok, az Air Berlin pedig egy évvel később csatlakozott be társtulajdonosként. Lauda végül 2012-ben vált meg teljesen a légitársaságtól.

Az Air Berlin azonban tavaly csődbe ment – az utolsó járata tavaly október 27-én indult útnak –, és több nagy név jelentkezett a flyNiki átvételére. Köztük a Lufthansa-csoport, az Európai Bizottság versenyjogi fenntartások miatt nem járult hozzá a tranzakcióhoz. Úgy tűnt, Lauda egykori cége ezzel meg is szűnik: december közepén beszüntette a tevékenységét, és fizetésképtelenségi eljárás megindítását kezdeményezte.

Ezt követően bejelentkezett érte az IAG – amely egyebek mellett a British Airwayst és az Aer Lingust fogja össze –, majd a Ryanair is. A pályázatokat január 19-ig kellett leadni, a legjobb ajánlatot a végeredmény szerint Lauda tette.

Az iho.hu szerint a versenyfutás igazi tétje feltehetően nem is az volt, hogy kié lesz a társaság gépparkja, hanem hogy melyik cég vagy cégcsoport használhatja majd bázisként a flyNiki utódjaként a bécsi repülőteret, kiegészítve az ugyancsak értékes düsseldorfi, müncheni és zürichi központú vonalakkal.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!