szerző:
hvg.hu

A történet még tavaly decemberben kezdődött. Amikor az amerikai kereskedelmi minisztérium a Trump által kiadott „America First” jelszó szellemében 80 százalékos antidömpingadót vetett ki a kanadai Bombardier repülőgépgyártó CSeries típusú, 100-150 utast szállító gépére.

Ezt a döntést a Bombardier megtámadta az amerikai külkereskedelmet felügyelő testületnél (USITIC). A történetben több csavar is van. Egyrészt: a Bombardier egy történelmi múltú kanadai családi cég, amely a repülőgépgyártásban tényleg régóta csak bukdácsol, miközben a vasúti bizniszben tarol. A légiközlekedési szektor megmentésébe persze beszállt a kanadai kormány is, az pedig mindig vita tárgya, hogy az ilyesfajta támogatás törvényes vagy szabálytalan.

A következő csavar: a Bombardier megállapodott az Airbusszal, a Boeing fő európai konkurensével, hogy az amerikai piacra szánt CSeries gépeket az Airbus egyik USA-beli üzemében fogják gyártani. Tehát a Bombardier kanadai cég és az európai Airbus amerikai munkahelyeket teremt. A bomba akkor robbant, amikor a Delta Airlines 75 darab CSeries gépet rendelt és nem a Boeing gyártotta 737-eseket választotta. A Boeing ez után lobbizta ki Trumpnál, hogy az amerikai kereskedelmi minisztérium büntetővámot vessen ki a kanadai gépekre – írja az AFP.

A vád szerint a gépek gyártási költsége 33 millió dollár, de 20 millióért árulják őket. A valóság bonyolultabb. A kanadai gép katalógusára 80 millió, de az üzletet mindig árengedménnyel kötik meg. Az amerikai kereskedelmi bíróság, az USITIC döntése szerint a Boeing panasza alaptalan, a Bombardieir nem fenyegeti az amerikai ipart. A határozat ellen még több fórumon lehet fellebbezni, tehát a sztorinak még nincs vége.

A Bombardier név a magyar sajtóban is felbukkant a napokban, állítólag Mészáros Lőrinc és közvetlen bizalmasai a cég által gyártott Challenger 605-ös kisgéppel járják a világot. Ha ez igaz, úgy a nemzet gázszerelője így utazott például Malaga városába, ahol éppen e gép odaérkezése táján két csapata, a felcsúti Puskás Akadémia és az ugyancsak az ő tulajdonában lévő eszéki együttes játszott – előszezoni, felkészülési mérkőzést. (A kép illusztráció, egy Bombardier Global 7000-es látható rajta)

 

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!