szerző:
hvg.hu

Visszaveti a magyar sportot az, ahogyan felhasználják a tao-pénzeket – állítja a Decathlon Magyarország országigazgatója. Pósfai Gábor eltűnő támogatásokról, 15-20 százalékos jutalékért dolgozó közvetítőkről és a stadionépítések hibáiról is beszélt.

Magyarországon a taón keresztül befolyt pénzek nagy része elvész – mondta Pósfai Gábor, a Decathlon Magyarország országigazgatója a Magyar Nemzetnek. Szerinte „a legtöbb támogatás, nem véletlenül, mindig egy irányba halad, így nem csoda, hogy több sportág teljesítménye visszaesett”.

Pósfai ugyan jó ötletnek tartja a sportfejlesztési projekteket, de nagy hibát lát a stadionépítések körül: senki nem gondol a létesítmények fenntartására és üzemeltetésére. Pedig – ahogy ezt mi is részletesen bemutattuk – évente több milliárd forintba fog kerülni a következő 40-50 évben, és ennek jelentős része közpénz lesz.

Azt is elmondta: nem véletlen, hogy a Decathlon nem vesz részt semmilyen sok száz milliós, milliárdos projektben. Hiába keresték meg a céget gyakran, nem adtak sem céltámogatást, sem tao-támogatást. „A mi pénzünk elveszne ebben a hatalmas projektben, és finoman szólva sem tudnánk nyomon követni a felhasználását” – indokolta ezt.

A tao-kedvezmények rendszere szerinte „nagyon jó kezdeményezés, főleg akkor, ha arra használnák itthon a támogatást, amire kellene”. Látványos példaként említette, hogy gyakran „az utánpótlás fejlesztésére kérik a pénzt, majd sok helyen a felnőttcsapatnál az idegenlégiósok bérét fedezik belőle úgy, hogy az említetteket utánpótlásedzőként írják be a rendszerbe”. De elmondta azt is: a tao-rendszer közvetítőkel működik, akik általában 15-20 százalékos jutalékért hoznak a cégeknek szerződő partnereket.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Sztojcsev Iván Gazdaság

Ránk rohadnak a csodastadionok, ha nem öntik beléjük a közpénzt

Évente több milliárd forintot kell elkölteni a most megépülő stadionokra akkor is, ha már készen lesznek. Az arénákat 40-50 évre tervezik, de ha ez idő alatt egyetlen olyan kormányunk is lesz, amelyik nem a focit támogatná, hamar a Stadler-pálya sorsára juthatnak.