szerző:
hvg.hu

Visszaveti a magyar sportot az, ahogyan felhasználják a tao-pénzeket – állítja a Decathlon Magyarország országigazgatója. Pósfai Gábor eltűnő támogatásokról, 15-20 százalékos jutalékért dolgozó közvetítőkről és a stadionépítések hibáiról is beszélt.

Magyarországon a taón keresztül befolyt pénzek nagy része elvész – mondta Pósfai Gábor, a Decathlon Magyarország országigazgatója a Magyar Nemzetnek. Szerinte „a legtöbb támogatás, nem véletlenül, mindig egy irányba halad, így nem csoda, hogy több sportág teljesítménye visszaesett”.

Pósfai ugyan jó ötletnek tartja a sportfejlesztési projekteket, de nagy hibát lát a stadionépítések körül: senki nem gondol a létesítmények fenntartására és üzemeltetésére. Pedig – ahogy ezt mi is részletesen bemutattuk – évente több milliárd forintba fog kerülni a következő 40-50 évben, és ennek jelentős része közpénz lesz.

Azt is elmondta: nem véletlen, hogy a Decathlon nem vesz részt semmilyen sok száz milliós, milliárdos projektben. Hiába keresték meg a céget gyakran, nem adtak sem céltámogatást, sem tao-támogatást. „A mi pénzünk elveszne ebben a hatalmas projektben, és finoman szólva sem tudnánk nyomon követni a felhasználását” – indokolta ezt.

A tao-kedvezmények rendszere szerinte „nagyon jó kezdeményezés, főleg akkor, ha arra használnák itthon a támogatást, amire kellene”. Látványos példaként említette, hogy gyakran „az utánpótlás fejlesztésére kérik a pénzt, majd sok helyen a felnőttcsapatnál az idegenlégiósok bérét fedezik belőle úgy, hogy az említetteket utánpótlásedzőként írják be a rendszerbe”. De elmondta azt is: a tao-rendszer közvetítőkel működik, akik általában 15-20 százalékos jutalékért hoznak a cégeknek szerződő partnereket.

Sztojcsev Iván Gazdaság

Ránk rohadnak a csodastadionok, ha nem öntik beléjük a közpénzt

Évente több milliárd forintot kell elkölteni a most megépülő stadionokra akkor is, ha már készen lesznek. Az arénákat 40-50 évre tervezik, de ha ez idő alatt egyetlen olyan kormányunk is lesz, amelyik nem a focit támogatná, hamar a Stadler-pálya sorsára juthatnak.