szerző:
hvg.hu

Visszaesést mértek a magyar ipari termelésben, de az egészet azzal magyarázzák, hogy hosszabb volt a karácsonyi pihenő.

2017 decemberében az ipari termelés 0,5 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A munkanaphatástól megtisztított adatok alapján azonban a termelés 4,5 százalékkal emelkedett – közölte a KSH. A jelentős eltérést a két adat között az okozza, hogy 2017 decemberében kettővel kevesebb munkanap volt, mint 2016 utolsó hónapjában. 2017-ben a termelés volumene 4,8 százalékkal nagyobb volt, mint 2016-ban.

Az ipar mindhárom ágában csökkent a termelés: a döntő súlyt (94 százalék) képviselő feldolgozóiparban 0,5, az energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 1,8, míg a csekély súlyú bányászatban 2,0 százalékkal.

A járműgyártás kibocsátása 4,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A közúti gépjármű gyártásának volumene 0,9, a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé 8,2 százalékkal emelkedett.

A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 1,4 százalékkal csökkent. Az eddig egész évben növekedést produkáló elektronikus fogyasztási cikk gyártása decemberben 22 százalékkal visszaesett.

Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 0,5 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál. A legfontosabb alágazat, a húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 1,2 százalékkal emelkedett.

Tizenegy havi növekedés után a feldolgozóipari termelés 6,7 százalékát képviselő gép, gépi berendezés gyártása 22 százalékkal csökkent, nagyrészt a több, mint egynegyed súlyt adó motor-, turbinagyártás jelentős visszaesése miatt.