szerző:
hvg.hu

Több ezer tüntető vonult utcára Szarajevóban, hogy követelje évtizedek óta visszatartott járandóságait. A Hidrogradnja egykori jugoszláv állami vállat volt alkalmazottairól van szó, akik a bér- és nyugdíjharc élharcosai.

 Ez az egykor hatalmas állami cég négyezer embert foglalkozatott, még a „boldog, jugoszláv békeidőkben”. De jött a háború, az összeomlás. Ami aztán a „kvázi békeidőben” sokszor a privatizáció leplébe burkolózott. Hosszú halogatás után 2016-ban a Hidrogradnja csődöt jelentett. De ez nem vigasztalta a cég alkalmazottait, akik háromévnyi ki nem fizetett bért követelnek, továbbá azért is tüntetnek, mert a cég nem fizette be alkalmazottai után a nyugdíjjárulékot, tehát még idős koruk szerény jövedelme sem biztosított. Csak a ki nem fizetett bér személyenként kb. 11 ezer euró, ami a volt Jugoszláviában ma elképesztően nagy pénz - lenne.

 Összehasonlításképpen: egy kártérítésre váró, jelenleg munkanélküli tüntető felesége most egy kereskedelmi üzletlánc alkalmazottjaként havi 205 eurós nettó fizetést visz haza. A szakszervezet állítja: a kisemmizett dolgozók a végsőkig harcolni fognak, ha kell, éhségsztrájkkal is. A friss adatok szerint az érintett cég be nem fizetett szociális járuléka horribilis összeg, kétmilliárd euró. Honnan és kik fogják előteremteni ezt a hatalmas összeget? Ez egyelőre rejtély vagy titok- írja az AFP.

Bosznia népessége 3,5 milliós. A hivatalos munkanélküliségi ráta negyven százalékos, de a feketegazdaság miatt vélhetően csak 28 százalékos a tényleges munkanélküliség, persze ez is nagyon magas. És százezrek várnak szinte reménytelenül, az őket megillető ki nem utalt fizetésekre és nyugdíjra.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!