szerző:
hvg.hu

Néhány éven belül másodszor is több száz millió forintot kellett betenni az újpesti focicsapatot működtető cégbe.

Nagy összeget kellett betolniuk a tulajdonosoknak az újpesti focicsapatba a fennmaradás érdekében – írta meg az mfor.hu. A klubot működtető gazdasági társaság tőkéjét már a működés második évében eltüntette a hatalmas veszteség, most pedig újra 728 millió forintot kellett betenni a cégbe.

A legfrissebb éves beszámoló szerint a legutóbbi üzleti évében – amely a megszokottakkal ellentétben a 2016. július 1. és 2017. június 30. közötti időszakra vonatkozik – 186 millió forintos veszteséget halmozott fel az Újpest 1885 Futball Kft. A klubnál továbbra sem tudtak úgy változtatni a gazdálkodáson, hogy sikerüljön nyereségessé tenni az üzletmenetet.

A klubot üzemeltető céget 2013-ban alapították. 2014-ben 1,081 milliárdos veszteséget értek el, ami a saját tőkét 1,007 milliárdos mínuszba húzta. 2015-ben a helyzet tovább romlott, 619 milliós újabb veszteséget hoztak össze, a saját tőke pedig a negatív tartományban maradt.

Ha két egymást követő évben fennáll a mínuszos saját tőke, akkor a fennmaradás érdekében a tulajdonosoknak pénzt kell betenni, különben a cégbíróság legvégső esetben a működéstől is eltilthatja a társaságot.

Nem ez volt az első ilyen manőver: 2015-ben 1 milliárd forint saját tőkét kellett volna pótolni. Ehhez egy 1,3 milliárdos pótbefizetés sem volt elég, mert több mint 600 milliós veszteséget termelt a cég. Így a tulajdonosok 4 év alatt közel 2 milliárd forintot tettek be a cégbe, ami lényegében a veszteségek finanszírozását szolgálta.

A beszámolóból az is kiderül: a bevételek mindössze 5 százaléka, 40 millió forint származott jegyértékesítésből. A bérköltség 788,7 milliót jelentett, vagyis a klubhoz befolyt nettó bevétel még a játékosok és az alkalmazottak fizetését sem képes fedezni.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!