Hercsel Adél
Hercsel Adél

Egy szennyvíztisztító is lehet szép, környezetbarát, illatos. A nehéz az ügyben az, hogy erről meg kell győzni a múltban rekedt megrendelőket. Egy ferencvárosi cég azonban hisz a jövőben.

„Három évvel ezelőtt úgy hozta a sors, hogy betévedt hozzánk a sanghaji polgármester, mert a helyiek folyton tüntettek az egyik szennyvíztelep miatt, ami a város robbanásszerű fejlődésével egyre közelebb került a lakóövezethez. Követelték, hogy azonnal vigyék onnan, mert mint minden hagyományos szennyvíztisztító telep, rettentő büdös, zajos és ronda. Végül terveztünk nekik egy Organica-telepet, amitől lecsillapodtak a kedélyek, és azóta mindenki nagyon elégedett” – meséli Bodnár Attila építészmérnök, az Organica Water társalapítója.

A szép, szerethető, békés és illatos, egyben környezetbarát szennyvíztisztításra szakosodott kis magyar cég azóta is rendületlenül hódít Kínában, Attila bő egy évre ki is költözött Sanghajba. Jelenleg 70 Organica-telep üzemel szerte a világban, 30 pedig nemsokára készen lesz. Többségük a délkelet-ázsiai régióban található, de Európában is van nagyjából 50, ugyanakkor építettek már Kanadában, Indiában, a Fülöp-szigeteken, az egyik karib-tengeri szigeten, és a Dél-afrikai Köztársaságban is, ahol néhány hónapon belül Fokváros lesz a világ első vízkorlátozást bevezető metropolisza.

Bodnár Attila
©

Áldott vízkörforgás

Az Organica-telep nem más, mint az egykor megálmodott jövő, amit ma élünk. Kevésbé költőien, Attila és alapítótársa, Kenyeres István vegyészmérnök húsz évvel ezelőtt föltették a kérdést: vajon mi lesz velünk, ha a kék bolygón egy napon kifogyunk a tiszta vízből. Az egykori gyerekkori barátok már akkor látták, hogy évtizedeken belül világszerte olyan mértékelt ölt az urbanizáció, az emberiség több mint fele városokban fog élni – ami mára meg is történt –, hogy a városi víz körforgásának sztenderd megoldásai fenntarthatatlanná fognak válni.

„Ahogy ma a szárazság sújtotta Fokváros intő példája is igazolja, tudtuk, hogy vízhiányos időknek fogunk elébe nézni, ezért egy egészen új műfajra lesz szükség” – emlékszik vissza Bodnár Attila, aki annak idején jól menő amerikai templomtervezőként vágott bele a víziparba. A mérnökök az Organica alapításakor abból indultak ki, hogy hagyományosan, mikor a szennyvizet hatalmas csöveken keresztül 10-20-30 kilométerre kivezetik a városból, legtöbbször az agglomeráció szélére telepített szennyvíztisztítóba, nem a legolcsóbb, pláne nem a legenergiatakarékosabb megoldás.

©

Bodnár Attila szerint az is jó kérdés, hogy a tisztított vízben végül mi marad, mikor ma, összesen 50 ezer fajta vegyszert gyárt az emberiség. Ezek a szervezetre és a környezetre gyakorolt hatásait ugyan vizsgálják, de nem együttesen, így ők olyan komplex ökológiai rendszert szerettek volna fejleszteni, ami például jóval hatékonyabban távolítja el a vízből a fájdalomcsillapítót és a fogamzásgátlókból származó hormonokat.

Nagyon éhes víziférgek

Az Organica-megoldás végül a hagyományos biológiai víztisztítás kreatív felturbózása lett. „Egy klasszikus szennyvíztisztítóban általában 5-6 méter mély reaktorok vannak tele szennyvízzel. Ezekhez hozzáadunk egy csomó baktériumot, hogy kiegyék a vízből a szerves anyagot, amikkel – miután jóllaktak, vagyis a vízben lévő oldott szerves anyagot beépítették a testükbe –, nincs más dolgunk, mint elvezetni őket egy csendes, nyugodt helyre, az ülepítőbe. Ott biomasszaként szépen lassan leülnek az aljára, a reaktor tetején pedig elfolyik a tiszta víz.

Lényegében mi is ezt csináljuk, jóval több, legalább háromezerféle élőlény, mikroorganizmus bevetésével” – magyarázza Attila. Ezt azzal érik el, hogy növényeket ültetnek a reaktorok fölé, melyek gyökerei belelógnak a vízbe. A gyökér pedig nem más, mint a mikroorganizmusok természetes élőhelye, megjelenésével hirtelen nem csak úszni és lebegni, hanem valamihez tapadni is lehet, így sokkal pezsgőbb lesz az ökoszisztéma egy köbméteren.

©

„Mondanom sem kell, hogy az évek során, főleg az 1998-as kezdetek után az igencsak konzervatív, logikusan a maximális biztonságra törekvő víziparban, nem kevés hitetlenséggel találkoztunk, amikor azzal jöttünk, hogy építsünk a városok közepén csinos botanikus kerteket, amik majd helyben megtisztítják a vizet” – meséli Bodnár Attila, aki csapatával az első évtized folyamán még hagyományos szennyvíztisztítókat tervezett, miközben a Organica-technológia know-how-ján dolgoztak.

Bár 2013 óta intenzíven fejlesztenek külföldön, a cég székhelye máig Ferencvárosban van, mert mint Attila mondja, magyarként büszkén gazdagítják a hagyományokat, ugyanis a vízipar és a hozzá kötődő fejlesztések szempontjából Magyarország nagy múltú országnak számít: a második világháború után a KGST-országokon túl az arab országokban, Jordániától kezdve Egyiptomon át egészen Algériáig számtalan vízipari létesítmény épült magyar mérnökök bevonásával.

Hivatalosan is a világ egyik legígéretesebb zöld cége

A magyarok vízipari jó híre ide vagy oda, Attiláék bárhol üzletelnek sajátos technológiájukkal, jellemző, hogy eleinte nem hisznek nekik. „Jó-jó, de ez a mi szennyvizünket is fogja tisztítani? Lehet, hogy a szomszédét igen, de nekünk aztán olyan szennyvizünk van…” – hiába van már száz referenciatelepünk, köztük olyan, ami közel félmillió ember után tisztítja a vizet, ezt mindig megkérdezik. A bizalmat végül hiába nyerjük is el, nagyon nehéz megjósolni, hogy a beruházás pontosan mikor fog megvalósulni.

©

Attól a gondolattól, hogy kell egy víztisztító, Európában eltelik minimum 3-5 év az első kapavágásig, az Egyesült Államokban 7-8 év, Kínában pedig, ahol egy évtized alatt simán 100 milliókkal nő az urbánus népesség, nagyjából 1 év. A víz körül sok helyen nincsenek piaci körülmények, mert manipulált ára van, állami monopólium, vagy egyszerűen nem fizetnek érte. De az Organica-kert, bárhogy is, jobban megéri, mert a bekerülési költsége ugyan megfelel egy hagyományos szennyvíztisztítóénak, a működtetése viszont jóval költséghatékonyabb” – összegzi Attila a tapasztalatokat.

A világ minden táján, az organicások alapvetően partnerekkel dolgoznak, Franciaországban például a világ legnagyobb vízipari cégével. Ilyenkor általában a partnerek hívják a magyar céget, hogy segítsenek meggyőzni az önkormányzatot, amelyik kiírta a közbeszerzést a szennyvíztisztító építésére vagy felújítására. „Ezek a cégek, amelyek meg vannak győződve arról, hogy Organica-technológiát ajánlva több megbízást fognak elnyerni, a mi meghosszabbított csápjaink. Ha összejön, mi megtervezzük a telepet, és adunk hozzá néhány kulcsalkatrészt is” – magyarázza a társalapító a folyamatokat.

©

Az évente így megvalósuló Organica-telepek beruházási értéke összesen 80-100 millió euró körül mozog, bár magát a globális piacot 30-40 milliárdra becsülik, szóval a kis magyar cégnek még van hova fejlődnie. Abban pedig nincs hiba, hogy a szakma ne jósolna fényes jövőt nekik. 2013-ban például ők nyerték el az iparág legnagyobb elismerését, a Cleantech 100 nevű díj első helyét, ami azt jelenti, hogy a zöld megoldásokkal dolgozó cégek legfontosabb ezer befektetője őket szavazta meg a világ egyik legígéretesebb cleantech-cégének. Ezek a vállalatok nem kevesebbre hivatottak, mint hogy alapvetően megváltoztassák azt az iparágat, és ezen keresztül a világot.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!