szerző:
hvg.hu

Még viszonylag alacsony, de növekszik a munkavállalók biztonságérzete.

100-ból 69 pontot ért el a bizalmi index a BNP Paribas Cardif biztosító kutatásában – írja a Piac&Profit. A biztosítótársaság stabilitási indexe azt fejezi ki egy 100 pontos skálán, hogy a munkavállalók mennyire bíznak abban, hogy jelenlegi foglalkoztatójuk hosszú távon is munkalehetőséget biztosít majd számukra.

Míg 2014 novemberében 60, egy évvel később 61, tavalyelőtt 64, 2017-ben pedig már 69 pontot ért el a munkavállalói bizalmi index értéke. Ami a karrierhez kapcsolódó jövőképet illeti, a munkavállalók 73 százaléka (férfiak 75, a nők 72 százaléka) véli úgy, hogy több mint öt évig megmarad a munkahelye. Azok közül, akik ennél rövidebb időre látják biztosnak a munkahelyüket, 42 százalék úgy érzi, hogy a cégben nincs elég megrendelés, 35 százalék szerint hosszabb ideje folyamatosan zsugorodnak és csökken a munkatársak létszáma, 34 százalék szerint az őt alkalmazó cég meg fog szűnni, 24 százalékuk pedig azt is állította, hogy a cég be fog olvadni egy másik vállalatba.

Általánosságban elmondható, hogy iskolai végzettséget tekintve továbbra is a diplomások és az érettségivel rendelkezők alkotják a legbizakodóbb csoportot (70 és 72 pont), utánuk 68 ponttal következnek a legfeljebb nyolc osztályt végzettek, a sort pedig 65 ponttal zárják a szakmunkás papírral rendelkezők. A lakóhely szerinti bontásban az átlagosnál nagyobb eltérés figyelhető meg a településméretek között: a budapestiek körében 73, a városban élőknél 69, míg a falvakban élőknél 65 pontot mértek. A fővárosban élőknél most regisztrálták a legmagasabb értéket.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!