szerző:
hvg.hu

Az országban hagyományosan a fehér gazdák, a több évszázados tapasztalattal rendelkező borászatok taroltak. Eddig így volt.

Ebbe a nagyon fehér és férfias világba lépett be Ntsitki Byela, aki jelenleg az Alsina Wines borgazdaság tulajdonosa. A 39 éves üzletasszony korábban egyetemi ösztöndíjat szeretett volna kapni, de ez először nem jött össze. Sokáig takarítóként dolgozott. Később, többszöri próbálkozás után mégis kapott tanulási támogatást és el is végezte az egyetemet. Kémia szakon kezdett, de végül borászi diplomát szerzett. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a bort, a szőlőkultúrát valójában csak ez után fedezte fel. Anekdotikus elem, de tény, hogy 19 évesen kortyolt életében elsőször bort. Ehhez képest remekül beletanult a szakmába és most ő Dél-Afrika első számú női borásza, ráadásul fekete is- írja az AFP.

 Ez rendkívüli státusz egy olyan országban, ahol a borászat eddig hagyományosan a fehér férfi elit biznisze volt. És persze még most is az, a szakmába betörő feketék által működtetett borgazdaságok az összes dél-afrikai eladások csak két-három százalékát teszik ki, de azért valami mégis elkezdődött. 2009-ben Ntsiki Biyela megkapta a női borászoknak felajánlott különleges dél-afrikai díjat. 2014-ben alapította meg saját cégét, amely elsősorban exportra termel sauvignon, cabernet és chardonnay fajtákból készült borokat.

A célországok: Németország, USA, Ghana, Tajvan. De a kvázi tömegtermelés mellett különleges borokat is forgalmaz: 2014-ben 2400 üveg saját specialitást adott el, 2017-ben viszont már 12 ezret, és idén a tervek szerint, 18 ezerre ugorhat fel a forgalom ezekből a különleges borokból.