szerző:
hvg.hu

Biztos, hogy jó ötlet volt az a védővám?

A Levi’s farmerekre és a Bourbonre is súlyos vámot vethet ki az EU válaszul a Donald Trump amerikai elnök által belengetett intézkedéskre – erről Cecilia Malmström, az Európai Bizottság illetékese beszélt a BBC-nek.

A politikus, aki néhány évvel ezelőtt még az – akkor nagy ütemben formálódó – EU-USA szabadkereskedelmi egyezmény mellett kardoskodott, most annak kapcsán beszélt, hogy Washington akár ezen a héten 25 százalékos vámot vethet ki az acél- és alumíniumimportra. Trump a vámokat egyszerűen „jónak” nevezte, kiemelve, hogy azok segítenek letörni a most 800 milliárd dolláros külkereskedelmi hiányt. Nincs azonban olyan szakértő, aki ne úgy vélekedne róluk, hogy nagyjából egyetlen ország veszíthet miatta: az Egyesült Államok.

Természetesen az uniónak is van vesztenivalója, hiszen az USA az Európában gyártott autók legnagyobb exportpiaca.

Malmström, a tagországok nyomására, már múlt pénteken válaszintézkedéseket helyezett kilátásba, de sem azok időpontját, sem a pontos termékeket nem említette. Most ikonikus amerikai termékeket említett, például a farmereket, a Harley-Davidson motorokat vagy a Bourbon whiskey-t.

(BBC)

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!