szerző:
hvg.hu

Az Európai Statisztikai Hivatal legutóbb 2014-ben mérte fel, hogy melyik a legsportosabb ország az öreg kontinensen. Nem az olimpiai érmek és pontok számát nézték, hanem azt, hogy a lakosság mekkora hányada sportol rendszeresen. A győztes Svédország lett.

A svédeknél az emberek hetven százaléka, életkortól függetlenül hetente legalább egyszer sportol. A következő adat még jellemzőbb: 51 százalék hetente kétszer, de néha még háromszor is folytat valamilyen sporttevékenységet. E mögött az 1980-as években bevezetett anyagi támogatási rendszer is áll, ezt akár nevezhetnénk a svéd taónak is. Tehát egy cég évente, alkalmazottanként 500 eurót írhat le az adójából, ha ezt az összeget a munkatársak sportolási lehetőségeire fordítja. Tehát uszoda vagy edzőterem-bérletet vesz nekik, netán a munkahelyen alakít ki sportolásra alkalmas terepet vagy helyiséget.

 Szóval: a svéd taóból nem az ottani élfoci és az egyéb látványsportok csapatai kaszálnak. Őket az üzleti szféra támogatja, ha akarja. Csak zárójelben: Svédország ott lesz a foci vb-n, mi a taóval együtt sem, és sokadszor köröz le minket a hozzánk hasonló népességű, tehát elvben velünk versenyeztetethető Svédország, ahol nem közpénzből próbálnak politikailag is eladható látszat focisikert csinálni.

A Le Figaro beszámolója szerint az ország egyik legjelentősebb állami cégénél, a vízszolgáltatást biztosító Kalmar Vattennél például kötelező a sportolás. De az üzleti szférában, a hajdani teniszkirály, Björn Borg divatcégénél is minden péntek délután az alkalmazottak sportolni mennek. Ez kötelező, persze a sportág a pingpongtól a futáson át a jógáig szabadon választható. Egy tekintélyes svéd egyetemi kutató megkérdőjelezte a kötelező sportolást, de a Borg cég illetékese szerint ez remek megoldás. Eddig senki nem lépett le a cégtől a pénteki sportprogram miatt. Sőt, az alkalmazottak kifejezetten élvezik, hogy az edzőterembe, a kosár- vagy kispályás foci pályára érve megszűnik a hagyományos munkahelyi függőségi viszony.

 Egy ügyes köténnyel bohócot lehet csinálni a magát mindenhatónak képzelő főnökből. A sport pozitív hatását a statisztika is alátámasztja. Az alkalmazottaikat sportoltató cégeknél 22 százalékkal csökkent a betegszabadságok miatti munkaidő-kiesés. Pedig Svédország ebben is Európa élvonalában van, hiszen itt az egy alkalmazottra jutó betegszabadság időtartama kb. kétszerese az összeurópai átlagnak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!