szerző:
hvg.hu

Kínában ismét az uralkodó párt forradalmi jellegét hangsúlyozzák – mondta a HVG hetilapnak Hszü Cseng-kang közgazdász, aki szerint visszaállhat az egyszemélyi vezetés.

"Az elmúlt öt évben mind több hatalom koncentrálódik egyetlen személy kezében. A politbüró állandó bizottságában munkamegosztás volt, kollektív vezetés érvényesült a kulturális forradalom lecsengése óta, mert annak katasztrofális következményeiből levonták a következtetést, hogy az a tragédia soha többé ne ismétlődhessen meg. Az egyszemélyi vezetés megváltoztatásával a kommunista párt nagy, előremutató döntést hozott. Fennáll a veszélye, hogy most más irányt vesz"- mondta a közgazdász a HVG-nek adott interjúban az egyszemélyi vezetés visszatérésének veszélyeiről.

 Hszü Cseng-kang arról is beszélt, hogy korábban még voltak jelei a korlátozott pluralizmusnak, de ezek most eltűnőben vannak. A fő elllentmondás az egypártrendszer és a szabad piacgazdaság között feszül. Ebből a szempontból újdonság, hogy valamennyi magántulajdonú cégben és intézményben pártszervezetet kell létrehozni.Függetlenül attól, hogy milyen tulajdonban van, és hogy milyen szervezetről van szó, a vállalkozásoktól a nem kormányzati intézményekig, civil szerveződésekig mindenhol meg kell szervezni a pártot.

Mint a közgadász kifejtette:"Feltételezem, az a cél, hogy visszaszerezzék az ellenőrzést a szervezetek felett. A reform előtt valamennyi vállalatnál, intézménynél működött pártszervezet, és azokon keresztül a párt bármit el tudott érni. A reformok eredményeképpen fokozatosan kialakult az a helyzet, hogy ma már az ipari alkalmazottak kilenctizede a magánszektorban dolgozik. A mezőgazdaságban nem, ott elvileg a parasztok közössége birtokolja a földet, de a helyi kormányzat bármikor kivonhatja a művelés alól. Eddig a legtöbb magáncégben nem volt pártszervezet. Most elrendelték, hogy legyen".

További részletek az e heti HVG-ben.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!