szerző:
hvg.hu

Teljesen pontosan ki lehet számolni, mennyi nyugdíjat kaphatnak, akik idén mennek nyugdíjba, kihirdették ugyanis, hogy a korábbi évtizedek nyugdíjjárulékai mennyit értek volna 2017-ben. Ennek a részleteit mutatta be az Adózóna.

Az induló nyugdíj kiszámításánál az 1988. január 1-jétől a nyugdíjazás kezdő időpontjáig elért nyugdíjjárulék alapjául szolgáló kereseteket, jövedelmeket kell figyelembe venni. Mivel a régi keresetekkel nem lehet eredeti összegükben számolni, kiszámolják azt, hogy a régi összeg mennyit ért volna az utolsó, még munkában töltött évben, és ezzel az értékkel számolják tovább a nyugdíjat.

Például ha idén megy valaki nyugdíjba, akkor a 2016-os fizetését 1,129-szeres, a 2000-ben kapott összeget már több, mint 3,5-szörös, az 1989-es fizetést pedig már 24-szeres szorzóval kell figyelembe venni.

További részleteket és a pontos szorzókat évekre lebontva az Adózónán olvashatnak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!