szerző:
hvg.hu

Az elmúlt évek energetikai extraprofitjának 16 százalékát adja most vissza a kormány a választás előtti rezsicsökkentéssel – állítja Holoda Attila.

A kormány csupán a 16 százalékát adja vissza annak az extraprofitnak, amelyre évente szer tesz a háztartások energiatarifáin keresztül – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a második Orbán-kormány volt energetikai államtitkár-helyettese, Holoda Attila. Orbán Viktor azt ígérte: a háztartások túlnyomó részének 12 ezer forintot elengednek a rezsiből a választás előtt. Ez az akció több mint 40 milliárd forint közpénzt visz el.

Úgy számolt: egy átlagos család éves szinten körülbelül 83 ezer forintot veszít azon, hogy a kormányzat a nemzetközi energiabeszerzési árak által indokoltnál drágábban adja a lakosságnak a földgázt, az áramot, illetve a távhőt. Ebből most csupán egyetlen alkalommal 12 ezer forintot kapnak majd vissza.

Korábban a gázárakról már olvashattunk hasonló adatokat. Tóth Bertalan MSZP-s képviselő több év pereskedés után kapta meg a Magyar Földgáz-kereskedő számláit, ezek alapján pedig úgy számol: csak a gázért 2013 és 2017 között egy háztartás átlagosan 70 ezer forinttal többet fizetett, mint ha az állam engedte volna, hogy a beszerzési árak csökkenése megjelenjen a lakossági árakban.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!