szerző:
hvg.hu

Billy és Akasha Kaderli 27 éve döntött úgy, hogy pénzzé teszi mindenét, és nyugdíjba vonul. A gyermektelen amerikai házaspár azóta járja a világot. Hogyan csinálták?

Billy befektetési menedzserként dolgozott, felesége pedig a saját vendéglőjüket vitte a kaliforniai Santa Cruzban. Rengeteget dolgoztak, alig látták egymást. A Nerd Wallet üzleti hírportál cikke szerint Billy 36 évesen döntött úgy, hogy alapos pénzügyi tervezés és előkészítés után megpróbál visszavonulni. Felesége támogatta az elképzelést. Két évvel később teljesen feladták korábbi életüket, pénzzé tették mindenüket, és nekivágtak a világnak.

Ennek immár 27 éve. A házaspár azóta országról országra vándorol, néhány hónapot eltöltve mindenütt. Éltek Mexikóban, Thaiföldön, Laoszban és Guatemalában.

A Portál Skype-on érte el őket. Billy elmondta, hogy a visszavonuláskor a megtakarításuk nem volt kiugró, nagyjából félmillió dollárnak felelt meg (127 millió forint). Ezt azóta sem költötték el, sőt, most valamivel még több pénzük is van, mint az induláskor.

De hogyan sikerült ezt megvalósítani?

Az első és a legfontosabb lépés a napi kiadások tervezése, nyomon követése volt, amit még a nyugdíjba vonulás előtt elkezdett a házaspár. Mint megjegyezték, "ha nem tudod, mire költesz ma, nem tudod megtervezni, mire költesz holnap". Kiadásaikat már a nyugdíjra készülve alaposan visszavágták, emellett tervszerűen elkezdtek takarékoskodni. A vagyonuk most fele részben készpénzben, fele részben pedig befektetésekben van. Billy azt mondta, a jövőben szeretne változtatni, 70 százalékra növelve a befektetett vagyon arányát.

De mennyit költenek?

A vagyonukhoz mérten nem sokat, évi átlagban 30 ezer dollárt (7,5 millió forintot). Olyan országokban élnek, ahol kevés pénzből is ki lehet jönni, ha pedig utaznak, nem kell az ünnepekhez igazodniuk, így a legolcsóbb megoldásokat tudják választani. És élnek a kedvteléseiknek. Azt is elmondták, ha valaki követni akarja a példájukat, alaposan tervezze meg, mit akar kezdeni az életével, de mindig tartsa magát a pénzügyi keretekhez. Kőbe vésni nem kell semmit, fontos a rugalmasság. Nekik mindenesetre volt egy hosszú listájuk.

Billy azt is elmondta, a takarékoskodást minél előbb el kell kezdeni. Ő például kiszámolta, hogy ha a születésekor, 1952-ben a szülei félretesznek számára ezer dollárt, akkor az most nagyjából 945 ezret érne.