szerző:
Lengyel Miklós

Az Egyesült Államok szüntesse meg a Kínába irányuló high-tech export tilalmát, ezzel hozakodott elő Peking. De hol van ebben a csapda? Mutatjuk.

Óriási az amerikai kereskedelmi deficit Kína és az Egyesült Államok kereskedelmében – ismerte el a pekingi kereskedelmi miniszter, aki a sajtónak nyilatkozott a nemzetgyűlés ülésszakának szünetében. Tavaly a deficit 1870 milliárd jüan volt a világ két legnagyobb gazdasága között – ez 295 milliárd dollárnak felel meg.

Nem csak arról van szó, hogy Washingtonból nézve hatalmas a hiány, de egyre nyílik is az olló: tavaly 13%-kal nőtt a deficit. Donald Trump erre hivatkozva rendelte el a 25%-os acél és a 10%-os alumínium-védővámot. A cél a deficit csökkentése és az amerikai munkahelyek megmentése. Csakhogy Kína részesedése az amerikai acélimportban mindössze 3%, míg Kanada, mely az első helyen áll, mentesül a védővám alól. Ráadásul sok amerikai cég importacélt dolgoz fel. Az ő munkásaik ráfázhatnak Trump döntésére, hiszen könnyen az utcára kerülhetnek, ha a tulajdonos nem vállalja a védővám költségeit.

A kereskedelmi háború mindenkinek rossz – hangsúlyozta Zhong San kereskedelmi miniszter Pekingben. A China Daily beszámolója szerint Peking ravasz ajánlattal állt elő: az USA szüntesse meg a high tech export tilalmát Kínába! Ez 35%-kal csökkenthetné az USA kereskedelmi deficitjét. A csapda ott van, hogy az Egyesült Államok nemzetbiztonsági okból nem engedélyezi számos olyan technológia eladását Kínának, melyet a hadiipar felhasználhat. A kissé képmutató kínai ajánlat most azt célozza, hogy Washington szüntesse meg vagy legalább enyhítse a tilalmat, ha azt akarja, hogy a kereskedelmi mérleg deficitje ne növekedjen tovább.

A kínaiak  eddig sem fogták vissza magukat, ha a high-tech "importját" kellett felgyorsítani. Az FBI a kínaiak ipari kémkedését komoly nemzetbiztonsági problémának tekinti. Ráadásul az amerikaiak a szellemi tulajdon szisztematikus fosztogatásával vádolják Kínát. Vagyis a pekingi ajánlat jól hangzik, de aligha oldja meg a kereskedelmi deficit ügyét. 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!