szerző:
hvg.hu

A játékok miatt érkezett a legtöbb riasztás az unió fogyasztóvédelmi rendszerébe.

Az Európai Unióban felfedezett veszélyes termékek több mint fele, 53 százaléka Kínából származik – derül ki az Európai Bizottság éves összesítéséből. E szerint tavaly a tagországok hatóságai összesen több mint kétezer, veszélyes termékekre vonatkozó figyelmeztetést tettek közzé az uniós nyilvántartásban.

A forgalomból kivont termékek közül a legtöbb (29 százalék) játék volt, ezt a kategóriát a gépjárművek (20 százalék) és a ruházati, textil- és divatárucikkek (12 százalék) követték. A magyarországi bejelentések 45 százaléka szólt játékokkal kapcsolatos veszélyekről.

Akárcsak a játékpiacon, úgy a riasztási rendszerben is a fidget spinner éve volt 2017. Az éves jelentés is külön fejezetet szentel neki – akárcsak az online kereskedelemmel kapcsolatos kockázatoknak.

Leggyakrabban, az összes bejelentés 28 százalékában sérülési kockázatokkal kapcsolatban érkezett riasztás, míg a bejelentések 22 százaléka valamilyen vegyi veszélyről szólt.

A piacról eltávolított veszélyes termékek háromnegyede az Európai Unión kívülről érkezett. Az európai termékek a bejelentések 26 százalékáért voltak felelősek. A kínai termékekkel kapcsolatban 1155 riasztás érkezett a 2003 óta működő riasztási rendszerbe.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!