szerző:
hvg.hu

A világ második szintetikusgumi-gyárát adták át Tiszaújvárosban. Kampányesemény lett az ünnepségből.

Átadták a Mol szintetikusgumi-gyárát, a létesítmény, amely a magyar társaság és a japán JSR együttműködésében valósult meg, a világ második ilyen üzeme – mondta el a gyáravatón Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója.

A 160 embernek munkát adó üzemben évi ötmillió gumiabroncs gyártásához szükséges alapanyagot állítanak majd elő emulziós technikával, de a butadiénből készülő anyagból számtalan termék készülhet a ruhától a golflabdáig – emelte ki Hernádi. Az alapanyag kétharmada a Mol százhalombattai finomítójából érkezik, a termelés pedig szűk három évvel az alapkőletétel után, az ősszel indulhat.

Öt év alatt ez a második új üzeme a Molnak Magyarországon, ehhez kellett a kormány, amely adókedvezmény formájában támogatta a céget – emelte ki Hernádi, aki az avatáson jelen levő Orbán Viktorhoz is szólt. „Miniszterelnök úr, olyan jó dolog ipartörténetet írni, találkozunk ugyanitt 2021-ben, amikor átadjuk a poliolüzemet” – utalt az elnök-vezérigazgató a Mol tavaly júliusban bejelentett, csaknem kétmilliárd dolláros beruházására.

Hernádi azt is kiemelte, hogy a cég a másfél éve elfogadott, 2030-ig szóló stratégia alapján 1300 mililárd forintot fog elkölteni fejlesztésekre.

Az összeg Orbán Viktor fülét is megütötte, a kormányfő beszédében meg is jegyezte: ez óriási összeg, amelyet a „magunkfajta” nem is tud felfogni. (A múlt heti hírek szerint Kósa Lajos fideszes politikus pont ennyi pénz fölött rendelkezhetett egy közjegyzői okirat alapján.)

A Mol dicséretével nem maradt fukar a miniszterelnök: „a Molt szeretjük, mert a mienk” – fogalmazott az „első számú nemzeti vállalatról”, és célul tűzte ki, hogy több ilyen társaság legyen Magyarországon, amelynek itt van a központja, Közép-Európában a piaca, egész Európában jegyzik, és a nála nagyobb cégekkel is stratégiai megállapodásra léphetnek. A Mol a japán JSR-ral egy ilyen keretében alapított vegyesvállalatot a tiszaújvárosi üzem megépítésére.

©

Orbán felemlegette azt is, hogy 2010-ben „úgy kellett átvenni a kormány rúdját, hogy a Mol több mint 20 százalékát kijátszották és átjátszották az oroszoknak”. A Szurgutnyeftyegaz részesedését „Vlagyimir Putyintól kellett hosszú tárgyalásokkal visszaszerezni” – emlékezett Orbán Viktor.

Amikor pedig bárki azt gondolta volna, hogy ezúttal elmarad a migránsozás, a miniszterelnök belekezdett a kötelező elembe: Magyarország azért jó helyszín a beruházásokra, mert fizikai biztonság van. Magyarországon nem lesz bevándorlás, nem lesznek terrorcselekmények, stb. stb.

Az eseményen felszólalt Szerencs fideszes polgármestere is, aki leginkább a kormány elmúlt nyolc évének gazdaságpolitikáját dicsérte, például az EU-ban legalacsonyabb társasági adót. „A kormány nem félt az egyik legnagyobb fejlesztést a tiszaújvárosiakra bízni, én arra kérem a tiszaújvárosiakat, hogy ne féljenek jövőjüket a kormányra bízni” – tette világossá Koncz Ferenc, hogy három héttel a választások előtt ő is kampányolásra használta ki a Mol gyáravató ünnepségét.

Tiszaújváros MSZP-s polgármestere, Bráz György nem szólalt fel az eseményen.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!