szerző:
Gergely Zsófia

Új pályázat kiírása nélkül, többféle árcsökkentő kedvezményt bevetve hosszabbította meg a budavári önkormányzat két CBA bolt bérleti szerződését – derül ki a birtokunkba került szerződésekből. A fideszes többség megszavazta, hogy a nyilvánosság kizárásával, zárt ülésen döntsenek arról, milyen jutányos áron üzemelhetnek tovább a milliárdos CBA-vezér Baldauf László érdekeltségébe tartozó boltok. Mindkét üzlethez vendéglátóhely is tartozik, egyiknek konkurenciája sem akad a Budai Vár szívében, a miniszterelnök leendő rezidenciájának közelében.

Havonta 1016 forint és 2130 forint négyzetméterenként – ennyiért kapja meg a CBA-Budavár Kft. két olyan boltnak a bérleti jogát, amelyek az I. kerület legexkluzívabb, illetve egyik legforgalmasabb részén találhatóak. Az I. kerület Budavári Önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanokban eddig is CBA-k működtek, a lejárt szerződésüket hosszabbították meg múlt ősszel még öt évre. Csakhogy erről zárt ülésen döntött a fideszes Nagy Gábor Tamás által vezetett önkormányzat, így mostanáig nem derülhetett ki, mégis milyen feltételekkel kapta meg a bérleti lehetőséget 2023-ig a kft., amely a milliárdos CBA-alapító Baldauf László és Féniász Péter tulajdonában van.

Végül a szerződéseket hivatalosan ki kellett kérnie Váradiné Naszályi Márta önkormányzati képviselőnek, az MSZP–Párbeszéd országgyűlési képviselő-jelöltjének. „Önmagában érdekes, hogy egy céges üzlethelyiség bérlet meghosszabbítását miért kell zárt ülésben tárgyalni. Az ülésen javasoltam, hogy nyíltan tárgyaljuk, de ezt elvetette a fideszes többség” – mondta. Szerinte a szerződések összességében etikátlanok, ráadásul megkárosítják a kerületet, ezért Veres Dávid képviselőtársával közösen azt tervezik, hogy feljelentést tesznek az ügyben.

Ugyanis a birtokunkba került szerződések alapján úgy tűnik, hogy a két CBA-bolt bérlete tipikus esete annak, amikor törvényesen, de jogszabályokban rögzített kedvezményadási lehetőségeket kihasználva jutnak előnyös üzlethez, miközben mások ajánlatot sem tehetnek ugyanerre.

©

A két legdrágább övezetben vannak a CBA-boltok

Bár az önkormányzati törvény generálisan kimondja, hogy lehetőleg piaci alapon kell eldőlnie, mennyit kérnek a (köz)vagyonuk hasznosításáért az önkormányzatok, az I. kerület képviselő-testülete tavaly egységes szabályokat fogadott el a nem lakás céljára szolgáló ingatlanok, így bolthelyiségek bérleti díjára nézve. A határozatokban rögzítettek egy „induló bérleti díjat”, ami alá nem lehet menni, viszont vannak ezt növelő és csökkentő tényezők.

Mindez elsősorban a bérbe adott ingatlan fekvése alapján dől el, habár Budapest egyik legfrekventáltabb része eleve Budavár. De ezen belül is létrehoztak négy övezetet, hogy a bérleti díjakat az döntse el, melyikbe tartozik – vagyis mennyire kedvező helyen fekszik – az adott önkormányzati ingatlan.

A Tárnok utcai CBA helyisége a legexkluzívabb, „kiemelt övezetben” található, hiszen a „várnegyed bástyafalon belüli területén” fekszik, míg az Alagút utcai üzlet a rögtön ezután következő, „nagy forgalmú" övezet kategóriába tartozik.

Többféle árcsökkentő kedvezmény a turistácsalogató boltért

Az ezekre az övezetekre irányadó díjaknál azonban jelentősen kevesebb szerepel a két szerződésben, ami csak úgy lehetséges, ha a figyelembe vehető kedvezmények közül többet is alkalmaztak. Ez így szabályos, de Váradiné Naszályi Márta szerint aggályos, hiszen a végeredmény egy erősen baráti árnak tűnő bérleti díj lett.

„Kezdettől azt képviseltem, hogy a helyiségbérleti díjakat nem lehet így szabályozni, mind az alapdíjak, mind az ezt csökkentő és növelő tényezők hasraütésszerűen lettek kitalálva. Az sincs tisztázva, hogy a kedvezmények milyen mértékig vonhatók össze, pedig itt is annyira mélyen alámentek a szabályozott alapdíjnak, hogy különböző csökkentések adódhattak össze. Ráadásul nem előzte meg a döntést semmiféle számítás vagy hatástanulmány” – sorolta Váradiné Naszályi Márta az aggályos pontokat.

Pedig mindkét ingatlanban nemcsak élelmiszerüzlet működik, hanem vendéglátóhely is: az Alagút utcai bolthoz melegkonyhás „grillbüfé” tartozik, míg a várbeli boltnak a galériáján kávézó üzemel. Mikor utóbbiban jártunk, a magyar szuvenírekben bővelkedő kínálatot igazolva tömve volt turistákkal, hiszen a Mátyás-templommal szemben, a Budai Vár szívében fekszik. A környéken nincs is más csemegebolt, így a versenytársakkal sem nagyon kell számolnia, ami a környékbeliek bánatára az árszabáson is látszik. Az ellenzéki képviselő-jelölt szerint ugyanis érkeztek lakossági panaszok amiatt, hogy ennyire drága az elhelyezkedése miatt gyakorlatilag monopolhelyzetben lévő várbeli CBA.

Az előnyök ellenére a „kiemelt” és „nagy forgalmú” részen fekvő boltokért végül a következő bérleti díjakat kérte a budavári önkormányzat:

  • az Alagút utcai, összesen 1614 négyzetméteres bolthelyiséget minimális kerekítéssel havonta 1 640 000 forint plusz áfáért, vagyis négyzetméterenként 1016 forintért adják ki. Ebben az övezetben az önkormányzat határozata szerint a minimális díj 39 ezer forint/év/m2, vagyis négyzetméterenként legalább 3250 forintot kell kérni, a kedvezmények nélkül.
  • a várbeli Tárnok utcai bolt és vendéglátóhely összesen 305 négyzetméteres, ezt szintén kerekítve havonta 650 ezer forintért kapták meg, ami négyzetméterenként 2129 forintot jelent. A határozatban szereplő minimális díj ezen a legdrágább környéken 48 836 forint/év/m2, vagyis négyzetméterenként havi 4069 forintot kell kérni, szintén csökkentő tényezők nélkül.
  • mindkettőn belül működik dohánybolt, amit albérletként adnak tovább a Józsa Csaba Trafik Bt.-nek. Vagyis ezt sem a CBA csoport számára idegen üzemelteti: a Népszava még 2013-ban írt arról, hogy Józsa Csaba Baldauf László rokonaként nyithatott meglehetősen jó helyeken trafikokat.

Csökkenő mértékű áremelés 2023-ig

Ráadásul a két szerződés alapján úgy tűnik, Baldauféknak nem kell tartania attól, hogy a tulajdonos önkormányzat – akár csak a piaci folyamatokhoz kalibrálva – többet kér majd a frekventált helyiségekért: előre meghatározták mindkét megállapodásban, hogyan fogják számukra évente egyre csökkenő mértékben emelni a bérleti díjat.

Három éven át, 2018-2020 között évente 10 százalékos emelést irányoztak elő, majd 2021-ben már csak 5 százalékkal, az utolsó két évben pedig mindössze 1 százalékkal növekszik a bérleti díj. Sőt, még azt is leszögezik, hogy ebben benne foglaltatik a jegybanki alapkamat változása is.

Váradi Naszály szerint ez önmagában erkölcstelen, hiszen számításai szerint így öt év után éri el azt a szintet a közvagyon hasznosításából befolyó összeg, mint amit akár már most kapni lehetne az ingatlanokért. Ez ténylegesen persze csak akkor derülhetett volna ki, ha a minél jobb hasznosításra, minél nagyobb bevételre törekvő önkormányzat pályázatot ír ki, és egyáltalán lehetőség van arra, hogy mások is ajánlatot tegyenek.

Az Alagút utcai, több mint 1600 négyzetméteres CBA-bolt bérleti szerződésében ráadásul az is szerepel, hogy Baldaufék "nagyszabású korszerűsítést terveznek" az önkormányzati (köz)vagyonban. Ezért abban állapodtak meg, hogy ha ez megvalósul, akkor a budavári önkormányzat "nem zárkózik el" a bolt további 5 évre szóló bérbeadásától - vagyis akár 2028-ig tervezgethetik Kasszás Erzsi jövőjét.

Nagy Gábor Tamásék szerint minden jogszerű

Cikkünk megjelenését követően a budavári önkormányzat a következő reagálást juttatta el lapunkhoz:

Az I. kerületben a lakás és helyiség kiadások jogszerűen, a mindenkor hatályos rendeletnek megfelelően zajlanak. A CBA-Budavár Kft. is az előírásoknak megfelelően bérli az önkormányzati ingatlanokat. V. Naszályi Márta, a Párbeszéd önkormányzati képviselője félrevezetően állítja azt, hogy „Az sincs tisztázva, hogy a kedvezmények milyen mértékig vonhatók össze…”. Ezzel szemben a 45/2017  (III. 23.) képviselő-testület határozata szerint a bérleti díj csökkentése több tényezős lehet, de a kedvezmény együttesen nem haladhatja meg a 75 százalékot. A Párbeszéd önkormányzati képviselője úgy tájékoztatja a sajtót, hogy nem ismeri megfelelően az I. kerületi rendeleteket. A Budavári Önkormányzat ugyanis rendeletben szabályozta azt is, hogy a szerződés lejárta után, ha a bérlő betartotta az abban foglaltakat, meghosszabbítható a szerződése. A rendelet azt is tartalmazza, hogy a bérleti díjat évente maximum 10 százalékkal emelheti az önkormányzat.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!