szerző:
hvg.hu

Az LMP-s Demeter Mártának nem adták ki, a Népszava azonban kiszámolta, mekkora lesz 2010-2020 között a stadionszámla.

A kormány a Puskás Ferenc Stadionnal együtt összesen 33 stadiont épít vagy újít fel. Először az Orbán Viktor miniszterelnök felcsúti otthona mellett található Pancho Aréna készült el, érdekessége, hogy a Magyar Labdarúgó-szövetség versenykiírása értelmében a 3,8 milliárd forintba kerülő stadion nem lett volna alkalmas élvonalbeli bajnoki mérkőzések megrendezésére, mert ahhoz minimum ötezer nézőt kellene befogadnia – ez a rendelkezés azonban már hiányzik a jelenleg érvényes kiírásból. Felcsút után a debreceni stadion, majd a Groupama Aréna készült el.

Debrecenben Kósa Lajos, a város polgármestere az átadás időpontjában a Fidesz ügyvezető alelnöke a kulcs, az FTC esetében Kubatov Gábor klubelnök, a Fidesz pártigazgatója a megoldás – írta a Népszava. Az építésére kiírt pályázatokon olyan cégek nyertek, melyek Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester vagy Garancsi István érdekeltségébe tartoztak, utóbbi a Videoton labdarúgócsapatának tulajdonosa, és az ő cége, a Market Zrt. kivitelezte a szolnoki stadiont is.

A Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Elios Zrt. több esetben, például Újpesten, Tatabányán, Dunaújvárosban és Ajkán is százmilliós nagyságrendű megbízást kapott. A felcsúti székhelyű Pharaos 95. Kft. is sok létesítményen munkálkodott, 2012 óta egymilliárd felett van a megnyert közbeszerzéseinek teljes összege. A cégnek elsőként Pápa és Hódmezővásárhely adott megbízást számára műfüves pályák építésére 110 és 120 millióért, utóbbi város polgármestere ekkor Lázár János volt.

Az építkezések annak ellenére folynak, hogy a Századvég 2013-as felmérése alapján, melynek adatait a vs.hu perelte ki, a lakosság 56 százaléka nem ért egyet a stadion-beruházásokkal. A stadionok költségeinek 98,5 százalékát közpénzből finanszírozzák, a maradék másfél százalék az önrész. A legdrágább létesítmény, a Puskás Stadion jelenleg 190 milliárdos összköltségnél tart, a többi stadion 215 milliárd forintba került, így a Népszava számításai szerint minden magyar ember 40 ezer forintot ad arra, hogy Orbán vágyálma teljesüljön, baráti köre jóllakjon.

 

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!