szerző:
hvg.hu

Közzétette a Financial Times a 2017-ben legjobban fejlődő európai cégek listáját.

Csupán két magyar vállalkozás került fel a Financial Times listájára, amelyben Európa ezer legjobban fejlődő vállalkozását gyűjtötték össze. A gazdasági lap azt vizsgálta, hogy 2013 és 2016 között mekkora volt a cégek bevételének növekedése. Ahhoz, hogy egy vállalat felkerülhessen a listára, arra volt szükség, hogy 2013-ban legalább 100 ezer euró bevételt összehozzon, független legyen, és elsősorban a belső fogyasztás pörgesse a növekedését.

A legjobb magyar cég a lista 103. helyén áll: a Supercharge digitális megoldásokat kínál olyan nagy cégeknek, mint például a Google, az Ericcson vagy a Skyscanner. Hasonló üzleti modellben utazik a lista 132. helyén álló másik magyar techcég, az Attrecto is, ők a partnereik listáján a három magyarországi mobilszolgáltatót, a Roche-t, a GE-t és az Audit is felsorolják.

A régiónkhoz képest így sem áll igazán jól Magyarország. Cseh cég például négy is van a listán, ráadásul egy a Top20-ba is bekerült. Lengyelországról húsz cég került a Top1000-be, közülük hét az első százba. Romániából négy, Horvátországból három cég van az ezres listán. A környékünkről Bulgáriát előztük meg, ahonnan csak egy vállalat került az ezerbe, illetve Szlovákiát és Szlovéniát, ahonnan egy sem.

Európa céges fővárosa a közelgő Brexit ellenére még mindig London: az ezer cégből 74 központja található a brit fővárosban. A lista második helyén Párizs áll 62 vállalattal, a harmadik Milánó viszont már jócskán le van szakadva, ott 25 cég központja van a legjobb ezer közül.

Úgy tűnik, a legjobb üzlet mostanában a technológia, 155 cég is felkerült ebből a szektorból a listára. Az első helyetezz mégis egy ételekkel foglalkozó vállalkozás, a brit Deliveroo.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!