szerző:
hvg.hu

Csütörtök óta négy céget bírságolt meg a Magyar Nemzeti Bank.

A Safis-EVO több ezer magyar ügyfélnek, többnyire webáruháza vásárlóinak kínált befeketetési lehetőséget elektronikus levélben. A társaság start-up cégek és feltalálók által fejlesztett világraszóló találmányok (például zéróponti víz, tűzálló fa, Rubik-kocka méretű kazán stb.) piacra viteléhez gyűjtött forrást. A befektetők úgynevezett nyereségrészesedési jogot szerezhettek, az esetlegesen kilépő kültagoknak a cég három év elteltével ezen jog 120 százalékos áron történő visszavásárlását ígérte. A jegybank ideiglenes intézkedéssel már korábban megtiltotta a társaságnak, hogy bármilyen az MNB engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen, csütörtökön pedig 27 millió forintos bírsággal sújtották őket. A nyereségrészesedési jog ugyanis a hatályos magyar jogszabályok által nem ismert jogintézmény, és a társaság nem is rendelkezett pénzügyi szolgáltatási tevékenység végzésére engedéllyel.

Pénteken az MNB figyelmeztetést adott ki honlapján az Invia World márkanévvel – állítása szerint – kriptovaluta-bányászati szolgáltatást nyújtó, bécsi székhelyű Invia GmbH tevékenysége kapcsán. A jegybank sem a kriptovaluták kibocsátását, sem azok bányászatát nem felügyeli, emiatt az e tevékenységekkel kapcsolatos kockázatok jelentősek lehetnek. A társaság magyar nyelven is elérhető internetes oldalt is működtet, ahol az általa birtokolt számítástechnikai eszközök kapacitását adja bérbe előfizetői részére, akik így saját ilyen eszközök beszerzése nélkül is bányászhatnak kriptovalutát. A társasági modell – gazdaságilag indokolatlanul – az MLM rendszerre épül, a cég vezetőinek szakmai ismereteivel kapcsolatos állítások pedig ellenőrizhetetlenek.

Ugyanaznap az MNB kettőmillió-százezer forintra bírságolta a GREEN PASS Utalványkibocsátó Kft.-t, mely adatszolgáltatási kötelezettséget sértett, ma pedig a nedolgozz.hu-t kaszálta el, melyről itt írtunk.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!