szerző:
MTI / hvg.hu

A 2014-es makadámdió-botránynak börtönbüntetés lett a vége. Most állítólag nem minden úgy történt, ahogy eddig hallani lehetett, de bocsánatkérés már volt.

Ismét egyik lánya dühkitörése miatt került kínos helyzetbe a Korean Air dél-koreai légitársaság vezérigazgatója: hétfőn vizsgálat indult, mert híradások szerint Cso Hjun Min egy vizespalackot vágott egy menedzserhez. A rendőrség vizsgálja, történt-e törvénysértés.

A légitársaság azt állítja, hogy a hírekkel ellentétben Cso nem vágott vizespalackot senki arcába, hanem egy poharat vágott a földhöz. Cso megszakította nyaralását, és hétfőn azt állította: nem is dobta a poharat, csak lelökte az asztalról.

Cso egyben a cég alelnöke is, és csütörtökön a Facebookon kért bocsánatot "ostoba viselkedéséért".

Apja, a vállalatot vezető Cso Jang Ho egyelőre nem fűzött megjegyzést kisebbik lánya magatartásához.

Nem Cso Hjun Min Cso első lánya, aki kínos helyzetbe hozza a családot. Nővére, Cso Hjun Ah 2014-ben azzal szerzett magának kétes hírnevet, hogy felháborodott, amikor a repülőgép első osztályán nem csészében, hanem zacskóban kapta a makadámdiót. Cso emiatt azt követelte, hogy távolítsák el a gépről a vezető légiutas-kísérőt. A repülés biztonságának veszélyeztetése miatt végül öt hónapot kellett börtönben töltenie, de onnan a légitársaság szállodaágazatához térhetett vissza.

Az események hatására állampolgárok ezrei árasztották el kérvényekkel az elnöki hivatal honlapját. Sokan azt követelték, hogy a Korean Air távolítsa el nevéből a Korean szót, és ne használja többé logójaként a koreai zászlót. Többek szerint a Cso-lányok viselkedése rontja az ország és a vállalat jó hírét.

Mindkét eset rávilágított arra a társadalmi kérdésre, hogy a dél-koreai gazdaság fejlődését évtizedeken át meghatározó, államilag támogatott családi konglomerátumok, az úgynevezett csebolok alapítóinak leszármazottai mit engedhetnek meg maguknak, és mit nem.

A történtek miatt a Korean Air pilótáit és alkalmazottait tömörítő szakszervezetek Cso Hjun Min lemondását követelték.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI/hvg.hu Világ

Egy évet kapott a Korean Air makadámdió miatt hisztiző alelnöke

A repülésbiztonság veszélyeztetésében és két más vádpontban bűnösnek mondta ki egy szöuli bíróság a Korean Air légitársaság volt alelnökét csütörtökön. Cso Hjun Ah egy év börtönt kapott. Azért büntették meg, mert decemberben dührohamot a makadámdió helytelen felszolgálása miatt, és megakadályozta a legnagyobb dél-koreai légitársaság repülőgépének felszállását New Yorkban.