szerző:
hvg.hu

A családi vállalkozások ötödénél lehet csak sima ügy az utódlás.

A családi vállalkozások tulajdonosainak 80 százaléka azt szeretné, ha a gyerekei vennék át a céget, de a gyerekek mindössze 20 százaléka folytatná szívesen a család üzletét – írta a Világgazdaság a Budapesti Gazdasági Egyetem felmérése alapján. A legtöbb családi vállalkozást a rendszerváltás környékén alapították, vagyis nagyjából kétötödüknél a következő tíz évben már időszerű lesz az alapító nyugdíjba vonulásán gondolkozni.

A családi cégek többségénél, 55 százaléknál van stratégia a generációváltásra, de azt nem rögzítették írásban, míg 11 százaléknál hivatalos dokumentum is van arról, hogy miként adná át a tulajdonos a fiataloknak a vállalkozást. 34 százaléknál azonban nincs semmilyen stratégia.

A kutatás szerint a cégvezetők a szavak szintjén nagyon megbíznak a gyerekeikben, azonban tulajdonrészt ritkán adnak nekik.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!