szerző:
Lengyel Miklós

Ivica Todoric ősszel Nagy-Britanniába szökött, mert az egykor nagyhatalmú oligarchát azzal vádolták: csődbe vitte a horvát gazdaság zászlóshajóját, miközben oroszlánra vadászgatott Afrikában. Két fiát is őrizetbe vették, akik maguk is fontos szerepet játszottak az Agrokorban, mely fénykorában a GDP 15%- át produkálta Horvátországban.

Ivica Todoric eddig rendőri felügyelet alatt állt Londonban, ahol a bíróság úgy döntött, kiadják hazájának, Horvátországnak. Ivica Todoric szerint politikai összeesküvésről van szó, de a brit bíróság azzal érvelt, hogy 55 terhelő tanút produkáltak az igazságügyi szervezetek Horvátországban. Ha kiadják, akkor az idén 67 éves dúsgazdag oligarcha hátralevő éveit valószínűleg börtönben töltheti.

Vele a haveri kapitalizmus hősi korszaka múlik el, mely a hetvenes években kezdődött Tito elnök Jugoszláviájában. Ivica Todoric-nak iskolatársa volt egy későbbi miniszterelnök és az egyik legnagyobb horvát bank feje. Ők egyengették az útját Tudjman elnök idejében, amikor az Agrokor igazi nagyhatalom lett nemcsak Horvátországban, de a Balkán jelentős részén is. Fénykorában csaknem 60 ezer alkalmazottja volt. Akik mind „Big Boss”-nak, vagyis Nagyfőnöknek szólítgatták Ivica Todoricot, aki afrikai vadászatokon pihente ki fáradalmait. Természetesen nem egyedül, hanem befolyásos politikusok és bankvezérek társaságában.

Amikor 2016-17-ben az Agrokor csőd közelébe került, megtalálták a számlákat is. A kormányzat azonnal érezte, cselekednie kell. Meg is szavaztatta a parlamenttel a Lex Agrokort, mely elvben lehetővé tette, hogy állami pénzből mentsék meg a süllyedő zászlóshajót.

Ivica Todoric birodalma egy üvegházból indult, ahol a család virágot termesztett. Aztán szépen terjeszkedett, főként az agrárszektorban, de újságok terjesztésével is foglalkozott. A szarvashibát akkor követte el a horvát oligarcha, amikor 2014-ben hitelben megszerezte a Mercator kiskereskedelmi láncot Szlovéniában. Ez egy időzített pénzügyi bomba volt – mutattak rá már akkor a Reuters helyi szakértői.

A haveri kapitalizmus könnyű hozzájutást jelentett olcsó hitelekhez, de valahogy senki sem gondolt arra, mi lesz, ha azokat vissza is kell fizetni a kölcsönt. Márpedig az Agrokor birodalom adósságállományát 50 milliárd kunára, vagyis mintegy 6 milliárd euróra becsülik – írja a német Deutsche Welle portál. Ez hatalmas összeg egy olyan kis gazdaságban, mint Horvátország, amely amúgy is számos gonddal küzd.

 Egyetlen kunát sem vágtam zsebre törvénytelenül

– állítja Ivica Todoric, aki szívesen alakítja a haza jótevőjének szerepét. Ha loptam volna, már réges-rég börtönben ülnék – tette hozzá, finoman célozva arra: Horvátországban már miniszterelnök is került börtönbe korrupció miatt.


Az Agrokor csődje olyan komoly ügy, hogy Brüsszelben is foglalkoznak vele – írja a Deutsche Welle portál. Az Európai Unió ugyanis nemigen szereti, ha állami pénzekből mentenek meg egy magáncéget, amely sikereit épp a korábbi állami támogatásoknak köszönhette. Az Agrokor birodalom 95%-ban Ivica Todoric magántulajdona – elvben. A fő hitelezők ugyanis orosz bankok: a Szberbank és a VTB. Miután az oroszokat egyre-másra sújtják szankciók az Európai Unióban, ezért ez különösen kényessé teszi a helyzetet. Amelyet senki sem tud pontosan áttekinteni – talán maga Ivica Todoric sem.

A horvát hatóságok azt állítják, 2004 és 2016 között szisztematikusan meghamisították a könyvelést az Agrokor-birodalomban. Azt mindenki tudja, hogy nagy a baj, de hogy pontosan mekkora, ahhoz kell maga a „Big Boss”. Aki Nagy-Britanniában dekkol – lábán nyomkövetővel. Egyáltalán nem kíván hazatérni. A brit bíróság ugyan a kiadatása mellett döntött, de fellebbezésre még van lehetőség.

Hol tartja a „Big Boss” a pénzét? Mennyit kaptak abból politikusok, befolyásos barátok és üzletfelek? Ezekre a kérdésekre – szokás szerint – nincs válasz Horvátországban sem. Lehet, hogy az orosz bankokban van a pénz egy része, mert oda nem ér el az EU keze? A Deutsche Welle utal rá, hogy az Europol igen aktív ebben az ügyben, és az európai ügyészség sem kíván tétlenkedni. A horvát és az egész európai közvélemény ugyancsak kíváncsi rá, hogy a haveri kapitalizmus koronázatlan királya vajon hogy szedhetett össze 6 milliárd eurós adósságot Horvátországban.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!