szerző:
hvg.hu

A francia munkaügyi minisztérium hivatalos kutatóintézete végzett egy felmérést. Az akarták kideríteni, hogy melyik az öt legnehezebb foglalkozás. Figyelembe vették a pozitív és a negatív szempontokat is.

Azt vizsgálták, mekkora egy szakma elismertsége, de azt is, hogy milyen fizikai erősfeszítésekkel jár az adott mesterség művelése, sőt, a szakmákkal járó lélektani tényezőket, például az autonómia meglétét vagy ennek hiányát is figyelembe vették – írja a Le Figaro.

 Az eredmény: a legnehezebb szakma a szakácsmesterség. Pedig az utóbbi időkben, részben a médiának is köszönhetően, ez a szakma csúcsra járatódott. Sok sikeres banki karriert befutott üzletember választotta a vendéglátást, a konyhafőnökséget a pénzügyi szféra kegyetlen konkurenciája után. Persze akik kiszálltak a banki bizniszből, már hatalmas tartalékokkal rendelkeztek, tehát élhettek a hobbijuknak.

De vissza vizsgálathoz: a konyhafőnöknek hajnalban kell kelnie, és csak a vendéglő zárásakor, tehát éjféltájban térhet nyugovóra. Szűkös konyhában, hatalmas hőségben, óriási stressz alatt dolgozik, hiszen minden kivitt ételnek tökéletesnek kell lennie.

A második helyre a vendéglátó szakma további képviselői, a pincérek és a szállodai alkalmazottak kerültek. Náluk a felmérés szerint azért nehezen elviselhetőek a körülmények, mert semmi önállóságuk nincs. A harmadik leginkább embert próbáló szakma a betegek és az idősek gondozását vállaló ápolóké. 24 órás szolgálatban vannak, vagyis időbeosztásuk nem olyan, mint egy átlagos munkavállalóé. Továbbá: mindenütt Európában, és nem csak Franciaországban, alul vannak fizetve.

 A negyedik helyen a hentesek, a friss húskészítményeket előállító szakemberek és a pékek állnak. Ők reggel friss árut tesznek az üzlet polcára, de ehhez hajnali háromkor kell kelni. Az ötödik helyre a francia munkaügyi minisztérium vizsgálata szerint a bankok és a biztosítótársaságok ügyfélszolgálatain dolgozó alkalmazottak kerültek. Részben azért, mert kicsi az önállóságuk, főnökeik rabszolgának tekintik őket, de főleg azért, mert a technika fejlődése miatt többségük rövid időn belül el fogja veszíteni az állását.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!