szerző:
hvg.hu

A dohányipari cégek egészségügyi hozzájárulását és az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat is jogosan lehetett felfüggeszteni.

Jogszerűen utasította az Európai Bizottság a magyar kormányt, hogy a dohányipari vállalkozásokat terhelő egészségügyi hozzájárulás és az élelmiszerlánc-felügyeleti díj alkalmazását is függessze fel – mondta ki az EU Törvényszéke. Az unió bíróságához két hónapon belül lehet fellebbezni.

Mindkét ügyben ugyanaz volt a kiinduló probléma: a magyar kormány kivetett egy hozzájárulást, illetve díjat, amelyről az Európai Bizottság úgy gondolta, hogy sérti az uniós jogot. Emiatt a testület arra utasította a kormányt, hogy függesszék fel a kérdéses szabály alkalmazását addig is, amíg megvizsgálják, valóban jogsértő-e, a kormány viszont ezt megtámadta az unió bíróságánál.

A dohányiparra még 2015-ben vetettek ki új adót, egészségügyi hozzájárulás néven. Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy hivatalos vizsgálati eljárást indít és – mivel az adó már hatályban volt ekkor – utasította Magyarországot arra, hogy az eljárás lezárásáig függessze fel a progresszív adókulcsok, illetve az adókedvezmény alkalmazását.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díjnál hasonló volt a probléma: az Európai Bizottság úgy gondolta, hogy tiltott állami támogatásnak minősül, ha az alacsonyabb árbevételű kiskereskedőket támogatják azzal, hogy nekik sokkal kisebb díjat kell megfizetniük. Ebben az ügyben is azt rendelték el, hogy a magyar állam függessze fel a problémás intézkedést, amíg azt megvizsgálják.

Az Európai Törvényszék arra jutott: az Európai Bizottság az előzetes konzultációk alapján helyesen következtetett arra, hogy a vizsgálatok lezárásáig a magyar kormány nem kívánta felfüggeszteni a vitatott jogszabályokat. Így a felfüggesztő rendelkezések meghozatala az Európai Bizottság arányos válasza volt a kialakult helyzetre – olvasható az indoklásban.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!