szerző:
hvg.hu

Nem érkeztek be határidőre a szükséges dokumentumok a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához (SZTNH), ezért Rogán Antal és társai találmánya – amiért a miniszter 25 milliót már zsákolt – elszállt a semmibe. Kiderült: szándékosan.

Vagyonnyilatkozatok 2018
Alig több mint hatvan nappal a választás előtt a képviselőknek, kormánytagoknak ismét vallaniuk kellett: január 31. volt a vagyonnyilatkozatok leadásának határideje. Nem mondjuk meg olvasóinknak, mennyire tekintsék hitelesnek ezeket a nyilatkozatokat, erről nyilván mindenkinek megvan a maga véleménye. Egy biztos: gyűjtésünkből megtudja, mekkora vagyont vallottak be azok, akik vezetik az országot, vagy szeretnék azt vezetni. Aztán ezt mind fel lehet idézni, amikor majd 2018 híreinek főszereplői lesznek.
Friss cikkek a témában

A Népszava vette észre az SZTNH adatbázisában, hogy április közepén megszűnt Rogán Antal és két társa, Csík Balázs és Lengyel Csaba találmányának ideiglenes szabadalmi védettsége. A lap azt írta, a hatóság kénytelen volt lemondottnak tekinteni a védelmi kérvényt, mivel a találmány jelenlegi gazdája, a Csík Balázs és Lengyel Csaba jegyezte MobilSign – pontosabban az általuk megbízott szabadalmi ügyvivő – a meghosszabbított határidő ellenére se adta be a találmány érdemi vizsgálatához szükséges papírokat.

Az újság később pontosított. Mint írták, úgy értesültek, hogy az érintettek tudatosan hagyták kifutni a szabadalmi ügy hazai fellebbezési határidejét, mivel inkább az európai szabadalmaztatási eljárást választották. A sikeres európai szabadalombejegyzést Magyarországon is érvényesíteni tervezik.

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal és két társa 2015 nyarán kérte egy elektronikus aláírási, illetve azonosítási eljárás levédését a hazai hatóságtól. 2016 elején a be nem jegyzett találmányuk jogait eladták a Csík Balázs és Lengyel Csaba alapította MobilSign Kft.-nek. Rogán legfrissebb vagyonnyilatkozata szerint a MobilSign neki 25 millió forintot fizetett "találmányhasznosítási díj" címén, pedig – írja a Népszava – elvben csak az eladás után következett annak elbírálása, hogy a beadott műszaki anyag újdonságértékű-e.

Ahogy márciusban a 24.hu értesülése nyomán megírtuk, az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalának ajánlására nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal költségvetési csalás gyanúja miatt Rogán Antal feltalálótársainak cége után. A miniszter üzleti partnerei ugyanis a Profitrade 90 Kft.-n keresztül 256 millió forintos uniós támogatást vettek fel egy aláírás-hitelesítő rendszer kifejlesztésére.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!