szerző:
hvg.hu

A nemzetgazdasági tárca szerint ha nem lett volna áfacsökkentés, még jobban emelkednek az éttermi árak.

Az idei konvergencia programban írt elemzést a Nemzetgazdasági Minisztérium az áfacsökkentés hatásairól, s az Mfor.hu cikke szerint ebben elismerik, hogy az januárban bevezetett éttermi áfacsökkentés után nemhogy csökkentek volna a vendéglátóhelyek árai, de egyenesen nőttek, és az adómérsékléssel a fogyasztók semmit nem nyertek. Legfeljebb annyit, hogy ha nincs az adócsökkentés, akkor még nagyobbat emelnek a vendéglátósok.

Persze, legalább a vendéglátásban dolgozók jól járhattak ezzel, az elemzés szerint ugyanis amellett, hogy a változás a vendéglősök jövedelmezőségét javította, részben a szektoron belüli béremelések finanszírozásához is hozzájárult.

Az Mfor idézi a KSH-t, amely adatai szerint a nem előfizetéses éttermi étkezés az elmúlt egy évben havi szinten átlagosan 5 százalék körüli mértékben drágult, de a korábbi időszakban is 3 százalékos volt az áremelkedés.

A sertéshúst érintő áfacsökkentés a szaktárca szerint érvényesült az árakban, de a sertéshús nemzetközi áremelkedése aztán elfedte ezt a hatást. A tojás áfájának a csökkenése pedig a tapasztaatok szerint felerészben érvényesült az árakban, és ez a helyzet a tejnél is.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!