szerző:
hvg.hu

Egy tavalyi baleset miatt kell most felelnie egy fafeldolgozó két vezető beosztású dolgozójának Szolnokon. Akár felfüggesztett börtönt is kaphatnak.

A felhordó szalagnál próbálta a fát félreseperni a munkás azért, hogy az ne akadályozza a darálóba vezető utat, eközben megcsúszhatott, a helyszínen meghalt, annyira szétroncsolódott a darálótól. Valójában nem is szabadott volna odamennie a szerencsétlenül járt dolgozónak, de még a főnökei sem figyelmeztették arra, hogy próbálja meg a szabályokat betartva tenni a dolgát.

Most két munkahelyi vezetőnek kell felelnie azért, mert nem tartatták be a munkavédelmi szabályokat a szolnoki fafeldolgozóban, ezért most halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlanság vétségével vádolják őket.

A tavalyi munkvédelmi ellenőrzések is elképesztő eredményeket hoztak. Éppen a történtek előtt nem sokkal derült ki, hogy hiába az ellenőrzések, alig tartják be a vállalkozások a munkavédelmi előírásokat. Az ellenőrző hatóságok beszámolója szerint minden negyedik vállalkozásnál találtak szabálytalanságokat, aminek az lehet az oka, hogy nagyon alacsony bírságokat szabnak a lefülelt cégekre. Az Index gyűjtése szerint a munkavédelmi szabálytalanságok 2,8 százalékában szabnak ki bírságokat, a megbírságolt 133 cég esetén összesen 42 millió forint bírságot szabtak ki, tehát legfeljebb pár százezer forintot kellett fizetniük.

Néhány év alatt 42 százalékkal nőtt az üzemi balesetek száma.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Vállalkozás

Veszélyes üzem: a vizsgált munkáltatók csaknem 90 százalékánál találtak munkavédelmi szabálytalanságot

A kereskedelmi ágazatban tavaly november 10. és december 10. között lezajlott országos szintű munkavédelmi ellenőrzéseknél a vizsgált 1013 munkáltató közül 893 esetében találtak munkavédelmi, illetve munkaegészségügyi hiányosságokat - olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkafelügyeleti főosztályának a tárca honlapján közzétett jelentésében.