szerző:
hvg.hu

Brüsszelben a sült krumplit árusító utcai büfék a városkép, a kulturális és a gasztronómiai örökség alapelemei. Nélkülük Brüsszel nem lenne Brüsszel és egész Belgium is elvesztené kulináris identitását.

Ezeket az utcai büféket flamandul „fritkot”-nak, franciául „baraque á frites”-nek hívják. A brüsszeli belvárosban nyolc ilyen büfé az önkormányzat tulajdonában van és ezek megújítására pályázatot írt ki a város vezetése. Mert a régi időket idéző büfék lepusztult állapotban vannak. Sokan kétkedve fogadták a megújítási tervet, mert attól tartottak, hogy afféle amerikai „fast food” éttermekké alakítják át a hagyományos büféket. A város vezetése szerint a tradíció és a jó sült krumpli marad, csak a büfék küllemét modernizálják, ráadásul úgy, hogy felidézik az ötvenes, hatvanas évek hagyományait.

Mekkora üzlet a belga sült krumpli?

Világméretekben is számít, hiszen ha egy elegáns étterem Szingapúrban vagy Londonban ezt kínálja, akkor rendesen meg kell csinálni. Tehát a krumplit kétszer kell sütni és nem olajban, hanem marhazsírban, ettől lesz kívül ropogós, belül omlós. Belgiumban a sült krumpli nemzeti ügy és nagy üzlet. A sör, a csoki és a fociválogatott mellett ez jelenti az egyébként flamandokra és vallonokra szakadó ország identitását.

 Belgiumban - tehát egy velünk szinte azonos népességű, 10 milliós országról van szó - a legfrissebb felmérések szerint évente húsz (20) milliárd) eurót költenek el az emberek házon kívüli étkezésre. Ebből 12 milliárd jut a vendéglőkre, nyolc milliárdot pedig egyéb helyeken költenek el. Például az utcai fritkopokban vagy a nyári szezonban, a tengerparti krumplisütőknél. A precíz adat felmérhetetlen, de az biztos, hogy sok milliárdos bizniszről van szó a baraqe a frietes-ek esetében is. Most a brüsszeli városi vezetés ezt a hagyományos, a helyiek és a turisták által egyaránt kedvelt üzletágat modernizálja.

 Mellesleg: nagyon jót tett a brüsszeli sült krumpli biznisznek, hogy nemrég az európai csúcsértekezlet hagyományosan unalmas szállodai kajáitól és véget nem érő vitáitól megcsömörlött Angela Merkel egy adag sült krumplival és majonézzel próbálta elviselhetőbbé tenni a Brüsszelben eltöltött időt. Mert sült krumpli barakok még Brüsszel legelegánsabb negyedében, az európai intézményeknek otthon adó épületek tőszomszédságában is vannak.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!