szerző:
hvg.hu

A szakszervezet aggódik a több ezer embert érintő leépítések miatt.

Az utóbbi időben több cég is elvitte egyes termelési egységeit Magyarországról, és a tervezett bővítések egy része is elmaradt a munkaerőhiány miatt – írja a Magyar Idők. A lap szerint nem általános jelenségről van szó, a munkaerőhiány elsősorban az alacsony hozzáadott értékű, összeszerelő termelési egységeket érinti. Ezeket a gyártási fázisokat néhány cég Ukrajnába, Szerbiába vagy akár a Távol-Keletre szervezik ki. Eddig két-háromezer dolgozó vesztette el emiatt az állását Magyarországon.

A lapnak László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke kiemelte: a napokban több mint ötszáz dolgozóját bocsátja el Gyöngyösön és Gödöllőn egy cég emiatt. A Lear Corporation nem az egyetlen ilyen cég, és helyzetüket a szakemberhiányon túl az sem segíti, hogy rendkívül magas a fluktuáció. A tapasztalatok szerint ugyanakkor kedvező, hogy a robotizálással is haladnak a cégek, ám ez a folyamat lassabb, a munkaerő-szükséglet viszont égető – tette hozzá a szakember.

Arra nem számít, hogy tömegesen vinnék el a termelést, de nagyobb méreteket ölthet a probléma, és emiatt beruházások is elmaradhatnak, ezért tárgyalást sürget a kormányzattal.

Magyar Idők

(Képünk illusztráció)

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!