szerző:
hvg.hu

Nagy István szerint sokan félnek az integrációtól, pedig a kicsiket segítené, és a résztvevők tulajdonolnák húsz év múlva a feldolgozóipart és a kereskedelmet.

„Most sokan félnek a termelők integrációinak kialakításától, de ez csak önkéntes alapon képzelhető el. Azt is érdemes leszögezni azonban, hogy a legnagyobb szükségük éppen a legkisebbeknek van az együttműködésre, hogy ők is piachoz jussanak. Az integrációkkal húszéves távlatban az a cél, hogy a bennük részt vevők tulajdonolják a feldolgozóipart és a kereskedelmet is” – nyilatkozta Nagy István újonnan kinevezett agrárminiszter a Világgazdaságnak.

A gazdasági napilap újságírója kérdésére, hogy képesek lesznek-e legyűrni a nagy kereskedelmi láncokat, Nagy azt válaszolta: „Ennyi idő alatt annyi tőke képződik ezekben a rendszerekben, hogy vételi ajánlatot tehetnek majd a láncoknak.” Nagy István elmondta azt is, hogy a „Földet a gazdáknak!” programhoz hasonló mértékű földprivatizációt nem terveznek, de a nemzeti földalap feladata lesz a kisebb parcellák megvásárlása, birtokba rendezése és értékesítése.

A haszonélvezeti jog megvonása miatt született uniós bírósági elmarasztaló döntést pedig úgy értékelte, hogy az érdemben nem befolyásolja a folyamatokat, ugyanis a kormány elérte célját, sok fiókban levő szerződés kifehéredett. A miniszter az agrárium kérdéseiről is nyilatkozott: elsőként a hatékonyságot növelné, megszüntetve az osztatlan közös földtulajdont, mely „gúzsba köti a mezőgazdaságot”.

A 2006-2013-as uniós ciklusban Magyarország Nagy szerint nem jól használta fel a forrásait az élelmiszeriparban, míg Lengyelország ebben az időszakban hasznosan költötte el a pénzt, így alakulhatott ki a „magyar mezőgazdaságon a lengyelfrász”. Magyarországon az élelmiszeriparba 300 milliárd forint uniós forrás érkezett, az agrárminiszter szerint az ebből megvalósuló fejlesztések lehetővé teszik, hogy a magyar mezőgazdaság 20 millió embert lásson el élelmiszerrel, az export pedig elérje a 70-80 százalékos feldolgozottsági szintet.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!