szerző:
hvg.hu

Akár 40-50 milliárd forintba is kerülhet Matolcsy György nagy álma, a kecskeméti egyetem fejlesztése.

Az ország egyik legnagyobb állami projektje lehet Matolcsy György álma, a kecskeméti egyetem új campusa – írta az e heti Magyar Narancs. A lap úgy számol, körülbelül 40-50 milliárd forintba kerülhet a fejlesztés. Eddig arról volt szó, hogy 12 milliárd forintból ki lehet hozni az építkezést, de mint kiderítették, ez főként az első épület költségeit jelenti csak, ezen kívül van még négy épület.

Szemerey Szabolcsról, a campus építését koordináló KEDO Zrt. vezérigazgatójáról a lap közérdekű adatigényléssel kiderítette, hogy mennyit keres: nettó 1,064 millió forintot.

Azt a jegybankelnök elismerte, kecskeméti kötődésének is szerepe van abban, hogy épp ott épül fel most új egyetemi városrész. Az egyetem szempontjából két fontos szervezet van Kecskeméten: a 30 milliárdnyi vagyont tulajdonló jegybanki alapítvány, a PADMA, valamint a jegybanki alapítványok által létrehozott, az építkezést koordináló Kedo Zrt. Mindkét helyen közpénzből fizetik a munkatársakat, akik nem egy esetben rokonok is – írta a lap. A városban pedig a két legnagyobb közpénzforrást a Matolcsy-Szemerey család kezeli, Szemereyné Pataki Klaudia polgármesterként, férje, Szemerey Szabolcs pedig a Kedo Zrt. vezérigazgatójaként. (Szemerey Szabolcs Matolcsy unokatestvérének, Szemerey Tamásnak egy másik ágról származó unokatestvére.) Azt a hvg.hu már korábban megírta: Kecskeméten évek óta egy jól behatárolható kör jut a zsíros falatokhoz.

©

Az egyetem Gazdaságtudományi Kara 2016 óta működik, közel harminc olyan tanárral, akik nemrég még a Budapesti Műszaki Egyetemen oktattak. Egy másik vidéki egyetem tanára annyit tett ehhez hozzá: „egy jól működő kart felépíteni hosszú évekig tart, és ezt nehéz megcsinálni Pestről ingázó intercityprofesszorokkal”.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!