szerző:
hvg.hu

Azokat az ügyleteket mutatta be részletesen az Adózóna, amelyekről az áfatartalmuk miatt július 1-jétől adatot kell szolgáltatni a NAV részére.

Három feltételnek kell megfelelni ahhoz, hogy egy bizonylat után adatot kelljen szolgáltatni a NAV-nak: minden adóalany legyen magyar, az áthárított áfa összege érje el a 100 ezer forintot, vagy ilyen bizonylatot módosítsanak az ügylettel.

A feltételek első ránézésre egyértelműnek tűnnek, de több olyan részlet is van, amelyre figyelni kell. Ha például az eredetileg kibocsátott számlában áthárított adó elérte a százezer forintot, később akkor is adatot kell szolgáltatni, ha az áfa összege 100 ezer forint alá csökken. És nem szabad elfelejteni azt sem, hogy bár sokan számlázórendszereket használnak, a számlatömbös számlák is adatszolgáltatási kötelezettség alá esnek.

További részleteket az Adózónán olvashatnak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!