szerző:
hvg.hu

A három nagy német lánc közös levélben kérte az állami szervek segítségét; miközben ők nagy hangsúlyt fektetnek a fogyasztóvédelmi és egészségügyi előírások betartására, a netes kereskedőket, pl. az Amazont vagy E-bay-t senki sem ellenőrzi, és a felelősséget is könnyen elhárítják azzal, hogy ők csak közvetítők.

Szigorúbb ellenőrzést követel az internetes áruházakban forgalmazott kozmetikai termékekre vonatkozóan a három nagy németországi drogérialánc, a Rossmann, a DM és a Douglas – írta a Privátbankár.

Az Amazon vagy az eBay felületén forgalmazott termékek gyártóinak székhelye többnyire nem is Európában van, és gyakran olyam produktumokat árulnak, melyeket Németországban tiltanak. A külföldi eladóknak semmilyen konzekvenciától nem kell tartaniuk, az internetes áruházak pedig, arra hivatkozva, hogy csak közvetítők, minden felelősséget hárítanak.

A három cég a német szövetségi kancellári hivatalnak, illetve a fogyasztóvédelemért és élelmiszer-biztonságért felelős minisztériumnak címezte a levelet. A versenyhátrányuk leküzdése érdekében a három lánc azt javasolja, tegyék felelőssé az internetes platformok üzemeletetőit is. Az Amazon és az eBay szerint ők folyamatosan vizsgálják, és el is távolítják a szabályokat megsértő hirdetéseket.

A Heise.de szerint az Amazon 100 legnépszerűbb kozmetikai terméke közül 24-et vizsgáltak, és csak kettő felelt meg a jogszabályoknak. A minisztérium internetes ellenőrzési részlegének vezetője szerint az internetes piac súlyosan el van hanyagolva a fogyasztóvédelemben. A Rossmann-nak egyébként lesz az Amazonnal közös online értékesítési platformja, illetve a Rossmann és a DM is be akar törni a kínai piaccal az Alibababán keresztül.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!