szerző:
hvg.hu

Vendéglátó tevékenységet végző magánszemély az adókötelezettségének teljesítésére kétféle adózási módszer közül választhat. A részleteket az Adózóna gyűjtötte össze.

Ha a magánszemély a szálláshely-szolgáltatás után az adókötelezettséget az önálló tevékenységre vonatkozó szabályok alapján teljesíti, akkor úgy kell eljárnia, mint a bérbeadónak. Ez azt jelenti, hogy a jövedelem az elszámolható költségekkel csökkentett bevétel. A költségelszámolás során alkalmazható a 10 százalékos költséghányad vagy a tételes költségelszámolás. Ilyenkor a bevétel nem csökkenthető a más településen bérbe vett ingatlan bérleti díjával.

Tételes költségelszámolás esetén lehetőség van értékcsökkenési leírás alkalmazására is. Elszámolható költségnek minősül például a vendéglátáshoz használt tárgyak amortizációja, a felújítás költségei. A magánszemély két év alatt írhatja le az újonnan vásárolt berendezési tárgyak (hűtő, tv, ágy, asztal, szék) bekerülési értékét.

További részleteket az Adózónán találnak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!