szerző:
hvg.hu

Vendéglátó tevékenységet végző magánszemély az adókötelezettségének teljesítésére kétféle adózási módszer közül választhat. A részleteket az Adózóna gyűjtötte össze.

Ha a magánszemély a szálláshely-szolgáltatás után az adókötelezettséget az önálló tevékenységre vonatkozó szabályok alapján teljesíti, akkor úgy kell eljárnia, mint a bérbeadónak. Ez azt jelenti, hogy a jövedelem az elszámolható költségekkel csökkentett bevétel. A költségelszámolás során alkalmazható a 10 százalékos költséghányad vagy a tételes költségelszámolás. Ilyenkor a bevétel nem csökkenthető a más településen bérbe vett ingatlan bérleti díjával.

Tételes költségelszámolás esetén lehetőség van értékcsökkenési leírás alkalmazására is. Elszámolható költségnek minősül például a vendéglátáshoz használt tárgyak amortizációja, a felújítás költségei. A magánszemély két év alatt írhatja le az újonnan vásárolt berendezési tárgyak (hűtő, tv, ágy, asztal, szék) bekerülési értékét.

További részleteket az Adózónán találnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!