szerző:
hvg.hu

A vállalkozók a jelek szerint szívesebben támogatják a miniszterelnök köréhez tartozó felcsúti fociklubot, mint a többszörös győztes győri női kézilabda csapatot.

Csaknem harminckilencszer annyi adományt kap cégektől a felcsúti fociakadémia, mint a bajnokok ligáját nyert győri ETO női kézilabdacsapata – derül ki a sportegyesületek tavalyi beszámolójából. Felcsútra több mint 3 milliárd, Győrbe 80 millió forint utaltak vállalkozások. Ez ráadásul nem is társasági adófelajánlás, hanem a cégek önkéntes adománya – hangzott el a keddi RTL Híradóban.

A Felcsúti Utánpótlás Nevelésért Alapítvány működteti a helyi fociklubot, amelynek 3,8 milliárd forintért építettek stadiont, főleg tao-felajánlásokból. A Puskás FC idén hatodik helyen végzett az NB I-ben.

A győri női kézilabdaklub nemcsak a magyar bajnokságot, hanem a Bajnokok Ligáját is megnyerte, támogatása ennek ellenére eltörpül a felcsúti akadémiába öntött pénzek mellett.

A felcsúti klub tavaly megduplázta bevételét, ami így 6 milliárd forint volt. A Győri ETO bevétele ennél jóval kisebb 1,7 milliárd forint volt.

Felcsútra 2,5 milliárd forint tao-támogatás jutott, Győrbe 370 millió forint. A felcsúti alapítvány 1,1 milliárdos nyereséggel zárt, a győri kéziklub 202 millióval.

Nem tudni, kik ajánlják fel a társasági adójuk egy részét a felcsúti akadémiának. A DK politikusai korábban az Emmi épületéhez láncolták magukat, miután azután sem kaphatták meg az adatokat, hogy a Kúria kimondta: nyilvánosságra kell azokat hozni. A kormány törvénymódosítást is kezdeményezett, hogy adótitok legyen a tao-támogatás, de végül ezt nem szavazták meg.

A tudósításban elhangzott az is: hiába érkeznek a felcsúti utánpótlás-nevelés támogatására, akadémisták alig kerülnek be a felnőtt kezdő csapatba, sőt, magyarok is alig. Tavasszal volt olyan mérkőzés, amikor a kezdő 11-ből 9 külföldi játékos volt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!